Tudor Ciuhodaru îi lămureşte pe români! Este bine sau nu să luăm pastile cu iod?

Tudor Ciuhodaru a explicat într-o intervenţie televizată ce se întâmplă dacă oamenii iau pastile cu iod în cazul unui atac nuclear. Reputatul medic a oferit şi sfaturi pentru un astfel de scenariu.

07 mart. 2022, 09:04
Tudor Ciuhodaru îi lămureşte pe români! Este bine sau nu să luăm pastile cu iod?
Tudor Ciuhodaru îi lămureşte pe români! Este bine sau nu să luăm pastile cu iod?

Tudor Ciuhodaru îi lămureşte pe români! Românii au intrat în panică și au luat cu asalt farmaciile pentru a-și cumpăra iod după ce o importantă centrală nucleară din Ucraina a fost atacată de armata Rusiei, iar riscul unui accident nuclear a crescut.

Tudor Ciuhodaru îi lămureşte pe români! Este bine sau nu să luăm pastile cu iod?

Tudor Ciuhodaru a explicat dacă este bine sau nu ca oamenii să cumpere iod în această situație. „Extrem de important, apropo de iodura de potasiu, nu previne intrarea substanțelor radioactive în organism, adică nu previne acea contaminare internă. Efectele ei sunt valabile doar pentru iodul radioactiv și nu pentru alți izotopi radioactivi. Când vorbim despre arme nucleare, bombe sau rachete, sunt peste 300 de izotopi radioactivi eliminați în acel moment. Ea poate antagoniza iodul radioactiv și de aceea se utilizează în anumite situații, dar dacă vorbim despre suplimente alimentare, tot felul de minuni care se comercializează în aceste zile, nu reprezintă decât o mare țeapă la un click distanță, care nu au nicio legătură cu ceea ce se întâmplă din punct de vedere medical”, a declarat Tudor Ciuhodaru la Antena 3.

Unde ne adăpostim în cazul unui atac nuclear. Specialiştii spun că primele 15 minute sunt importante

Ce trebuie să facem în cazul unui atac nuclear

„Două lucruri importante pentru toată lumea în cazul unui atac nuclear: este important să nu fiți la nivelul solului acolo unde este unda de șoc, deci adăpostiți-vă sub nivelul solului. Iar dacă vorbim despre radiații, să știți că nivelul de radiații, imediat după atacul nuclear este maximală în prima oră, scade cu cam 10% în primele 7 ore și în 72 de ore ajunge undeva la un 1%. Așa că, rămâneți acolo la adăpost, în subsol, cel puțin 72 de ore. Trebuie să reținem foarte clar ce trebuie să facem în cazul unui atac nuclear. Putem folosi o schemă pe care să o reținem cu ușurință: S.R.I – subsol, rămâneți acolo și informaț-vă! Să știți că simpla adăpostire într-o clădire, cât mai adânc în această clădire, reduce expunerea la radiații cu 40%, iar simpla eliminare a hainelor atunci când intrăm în acel adăpost, poate reduce nivelul de contaminare până la 90%”, a mai spus Tudor Ciuhodaru.

Ce spune CTP despre pastila cu iod: „Produce cancer, oamenii s-au năpustit să le cumpere fără să știe nimic”