Tudor Ciuhodaru (PP-DD) îi provoacă pe prezidenţiabili să doneze sânge

Deputatul PP-DD Tudor Ciuhodaru îi provoacă pe candidaţii la preşedinţie să doneze sânge în această perioadă în care spitalele se confruntă cu o criză, transmite Agerpres.

21 aug. 2014, 11:43
Tudor Ciuhodaru (PP-DD) îi provoacă pe prezidenţiabili să doneze sânge

‘Provoc pe numeroşii prezidenţiabili să doneze sânge în această perioadă critică. (…) România are doar o medie de 1,7% donatori la întreaga populaţie, în vreme ce un minim necesar ar fi de 2,5%, iar recomandarea Comisiei Europene este de 6%. Ne aflăm pe penultimul loc în Europa, devansând doar Albania, iar unul din trei români nu beneficiază de sânge în situaţii critice. Semnale de alarme au fost trase de medicii din centrele de transfuzii încă din 2012: ,,România nu are stoc de sânge, nu are bancă de sânge, funcţionează de o zi pe alta’, dar deşi se ştia aceasta situaţie măsurile de corecţie se lasă aşteptate’, spune Ciuhodaru, conform unei postări pe blogul personal.

Potrivit deputatului, criza cronică de sânge, acutizată în aceste zile, poate fi soluţionată prin politici şi în acest domeniu.

‘Este lăudabil apelul ministerial, dar fără măsuri concrete care să asigure un flux constant de donatori vom asista mereu la astfel de situaţii. Solicităm guvernanţilor măsuri urgente pentru tratarea cauzelor crizei de sânge’, mai arată Ciuhodaru.

Una dintre măsuri, spune deputatul, este deblocarea posturilor din sistem.

‘Cu un deficit de personal de aproape 40%, aşa cum are Iaşiul, este greu de crezut că programul centrelor de transfuzii va putea fi prelungit sau că se vor asigura condiţii decente pentru rapiditatea recoltării. Nici nu se pune problema heirupismului centrelor de recoltare mobilă din moment ce se asigură cu dificultăţi majore personalul pentru un program până la ora 14. Raportat la cantitatea de sânge recoltată într-un an, Centrul de Transfuzii Sanguine din Iaşi ar avea nevoie de 9 medici, 66 de asistente medicale şi alţi 8 angajaţi cu studii superioare, dar are doar 5 medici şi 22 de asistente’, a explicat acesta.

De asemenea, el a precizat că proiectele de lege privind deblocarea posturilor în specialităţi deficitare şi alocarea a 6% din PIB pentru sănătate zac prin sertarele parlamentarilor.

Alte măsuri propuse de Ciuhodaru sunt îmbunătăţirea dotărilor, informarea şi educarea sau eventuale facilităţi suplimentare pentru donatori asigurate tot prin sistemul de sănătate.