Tudor Pendiuc, primarul suspendat al Piteştiului, ELIBERAT din arest

Tudor Pendiuc, primarul municipiului Piteşti, scapă de arestul preventiv. Magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au decis, vineri, să înlocuiască măsura arestului preventiv în cazul edilului cu cea a controlului judiciar.

14 aug. 2015, 13:46
Tudor Pendiuc, primarul suspendat al Piteştiului, ELIBERAT din arest

Primarul municipiului Piteşti, Tudor Pendiuc, a fost arestat preventiv, în luna decembrie 20154, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea procurorilor, care l-au acuzat pe edil că, în timp ce era în arest la domiciliu, a luat legătura cu o altă persoană cercetată în dosarul de corupţie.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, vineri, ca Tudor Pendiuc să fie eliberat din arest preventiv şi să fie cercetat sub control judiciar. Magistraţii au admis astfel contestaţia formulată de Pendiuc de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a controlului judiciar.

Decizia magistraţilor este definitivă.

Pe durata măsurii controlului judiciar, Tudor Pendiuc este obligat să respecte câteva condiţii:

– să se prezinte la judecătorul de cameră preliminară şi la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat;

–  să informeze de îndată instanţa de judecată care a dispus măsura, cu privire la schimbarea locuinţei;

– să se prezinte la organul de poliţie desemnat, respectiv Poliţia Mun. Piteşti, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat;

– să nu depăşească limita teritorială a ţării decât cu încuviinţarea prealabilă a instanţei de judecată;

– să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme;

–  să nu se apropie de inculpaţii şi martorii din cauză menţionaţi în dispozitivul rechizitoriului DNA- Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe, Infracţiunilor de Corupţie, Experţi, cu excepţia fiicei sale, inculpata Pendiuc Emanuela Elena şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale.

Citeşte şi: De ce a fost arestat Pendiuc: A încălcat „într-o manieră insidioasă” obligaţiile controlului judiciar

În caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Primarul municipiului Piteşti, Tudor Pendiuc, a fost arestat preventiv, în luna decembrie 20154, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea procurorilor, care l-au acuzat pe edil că, în timp ce era în arest la domiciliu, a luat legătura cu o altă persoană cercetată în dosarul de corupţie.

Judecătorii de la Tribunalul Capitalei au admis propunerea de arestare preventivă a lui Pendiuc, după ce procurorii au descoperit că primarul suna cunoscuţi, în perioada arestului la domiciliu, şi le cerea să-i fie daţi la telefon suspecţi din dosarul său, iar când vorbea cu aceştia li se adresa ca şi cum ar fi discutat tot cu cei apelaţi iniţial.

În 7 noiembrie 2014, Tribunal Bucureşti a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a primarului Tudor Pendiuc şi a lui Constantin Scarlat. În urma contestaţiei, Curtea de Apel Bucureşti a dispus, în 19 noiembrie 2014, ca Pendiuc şi Scarlat să stea în arest la domiciliu. În timpul arestului la domiciliu, aceştia trebuiau să nu părăsească locuinţele fără permisiunea anchetatorilor, să nu comunice cu ceilalţi inculpaţi din dosar şi cu martori, precum şi să se prezinte în faţa procurorilor sau la instanţă ori de câte ori sunt chemaţi.

Pendiuc este cercetat de procurorii DNA pentru luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată.

Potrivit procurorilor DNA, societatea de transport public local din Piteşti, SC Publitrans 2000 SA, deţinută în totalitate de Consiliul Local Piteşti, trebuia să înlocuiască parcul auto cu 80 de autobuze noi, ce urmau să fie achiziţionate de Consiliul Local.

Primarul suspendat al municipiului Pitești, Tudor Pendiuc, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pe 20 martie, fiind acuzat de luare de mită și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

În același dosar au fost deferiți justiției Emanuela Pendiuc, acuzată de complicitate la luare de mită și spălare de bani; omul de afaceri Valentin Vișoiu, acționar la CNCD SA, SC Conarg SA, Conarg Real Estate SRL; Constantin Scarlat și Gheorghe Văsîi, reprezentanți ai SC Girexim Universal SA și SC CNCD SA.

De asemenea, au fost trimiși în judecată Ion Constantin, consilier al primarului Pendiuc și membru al Comisiei de evaluare a ofertelor din Primăria Pitești, Aurelian Robert Roman, Vasile Manuel Rotaru și Elena Berinde, directori generali, respectiv director economic în cadrul SC Publitrans 2000 SA; Emilian Nechita, director executiv al Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Pitești și președinte al Comisiei de evaluare; Corina Lucia Ivan, Serviciu Unitate Monitorizare Servicii Publice; Doru Petriea, ofițer de poliție judiciară în cadrul DNA; Mihai Petriea și Elena Carmen Lis.

Primăria Municipiului Pitești s-a constituit parte civilă în dosar cu suma de 28.556.450 lei (peste 6,3 milioane euro).