Tudorel Toader: Abuzul în serviciu nu este incriminat în mod distinct în Codul Penal din Germania. Reacţia procurorului Lăncrănjan

Abuzul în serviciu nu este incriminat în mod distinct în Codul penal din Germania, susţine ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în contextul în care, recent, a fost publicată o postare pe pagina misiunii diplomatice germane la Bucureşti pe această chestiune. În replică, procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan susţine că în Germania, sunt foarte multe articole în Codul Penal care reglementează acţiuni specifice ale funcţionarilor publici fără a le denumi abuz în serviciu. 

14 iul. 2018, 16:40
Tudorel Toader: Abuzul în serviciu nu este incriminat în mod distinct în Codul Penal din Germania. Reacţia procurorului Lăncrănjan

Abuzul în serviciu nu este incriminat în mod distinct în Codul penal din Germania! Calitatea de funcţionar public sau european apare însă, ca element de agravare, în cazul mai multor infracţiuni, precum: înşelăciune, fraudă în domeniul subvenţiilor, abuz de încredere, fals intelectual, falsificarea înregistrărilor tehnice, falsificarea de date cu forţă probantă, constrângere, vătămarea corporală în exercitarea unei funcţii publice, obţinerea de declaraţii prin forţă, urmărirea penală a persoanei nevinovate, punerea în executare a unei sancţiuni împotriva unei persoane nevinovate, abuzul de încredere în afacerile externe, încălcarea secretului oficial, încălcarea secretului fiscal, determinarea subordonaţilor la săvârşirea unei fapte penale, abuzul sexual săvârşit prin abuz de funcţie etc. Şi în Codul penal din România sunt incriminate fapte concrete prin care funcţionarul public abuzează de poziţia pe care o are, precum: cercetarea abuzivă, purtarea abuzivă, falsul intelectual etc„, a scris ministrul Justiţiei, sâmbătă, pe Facebook.

În replică, procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan susţine că în Germania, sunt foarte multe articole în Codul Penal care reglementează acţiuni specifice ale funcţionarilor publici fără a le denumi abuz în serviciu. 

Aceasta spune că ministrul Justiţiei ar fi trebuit să citească Codul Penal german „până la capăt” şi să argumenteze ” fără a denatura realitatea juridică”. Declaraţia procurorului DNA vine în contextul în care ministrul Justiţiei a afirmat că „abuzul în serviciu nu este incriminat în mod distinct în Codul Penal din Germania”.

Procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan a postat, sâmbătă, un mesaj pe contul său de Facebook în care comentează declaraţiile ministrului Justiţiei, Todorel Toader, referitor la inscriminarea abuzului în serviciu în Codul Penal din Germania.

„Pentru un om care se consideră un profesionist al dreptului este foarte important să aibă răbdare să citească o lege până la capăt, să argumenteze fără a denatura realitatea juridică şi atunci când argumentele nu sunt în favoarea teoriei sale să accepte fără a deturna textul legal sau a omite lucruri. Când nu mai poţi să faci asta…Spre exemplu, în Germania sunt foarte multe articole în Codul Penal care reglementează acţiuni specifice ale funcţionarilor publici fără a le denumi abuz în serviciu”, scrie Alexandra Lăncrănjan.

Aceasta face referire la articolul 266 din Codul Penal german care „reglementează o infracţiune privitoare la atribuţiile de serviciu (în varianta germană Neloialitate)”.

„(1) Fapta persoanei care abuzează de autoritatea ce i-a fost acordată prin lege, prin învestirea de către o autoritate publică sau pe cale convenţională, de a dispune de bunurile altei persoane sau de a efectua acte în numele sau interesul altei persoane ori de a-şi asumă obligaţii în numele acesteia sau care îşi încalcă obligaţia de a proteja drepturile patrimoniale şi interesele altei persoane, obligaţie stabilită prin lege, decizie a autorităţii publice sau pe cale convenţională, şi, prin urmare, provoacă prejudicii respectivei persoanei, se pedepseşte cu închisoarea de cel mult cinci ani sau cu amendă”, se mai arată în mesajul procurorului DNA.

Potrivit acesteia, „dacă un jurist ar citi Codul Penal german integral ar putea, fără niciun efort, să constate că abuzul în serviciu este incriminat, atât în articole cu o specificitate mare, cât şi în acest articol care acoperă celelalte ipoteze posibile”.

Toader îi dă replica lui Lăncrănjan

Tudorel Toader îi răspunde și el procurorului DNA, Alexandra Lăncrănjan, care l-a atacat pe ministrul Justiției pentru că a contrazis Ambasada Germaniei. „completare: cine vrea si poate, lesne inteleage diferentele dintre elementele constitutive ale infractiunilor din art.266 C penal german si art.297 C penal roman !
In acest sens, in scurt timp, va fi disponibil „Codexul penal european”, in curs de aparitie la editura C H Beek”, scrie Toader, pe Facebook.

Recent, Ambasada Germaniei la Bucureşti a informat că în această ţară urmărirea penală a abuzului în serviciu este reglementată prin intermediul mai multor paragrafe din legi fiscale, din dreptul disciplinar şi din Codul penal.

Citeşte şi Tudorel Toader, reacţie la recomandările Comisiei de la Veneţia cu privire la legile justiţiei

În Germania, urmărirea penală a abuzului în serviciu este reglementată prin intermediul mai multor paragrafe din legi fiscale, din dreptul disciplinar şi din Codul penal. Pedepsele ajung de la amenzi modeste până la măsuri disciplinare şi chiar pedepse considerabile cu privare de libertate„, se menţiona într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a Ambasadei Germaniei la Bucureşti.

Pe 28 iunie, Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti a transmis că „importante ţări partenere” fac apel la România să ia în considerare „potenţialul impact negativ al amendamentelor la legislaţia penală„.

SUA au susţinut această poziţie alături de Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia.

Noi, partenerii şi aliaţii internaţionali ai României, facem apel la toate părţile implicate în modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei. România a demonstrat un progres considerabil în combaterea corupţiei şi construirea unui stat de drept eficient. Îi încurajăm pe români să continue pe această cale„, se preciza într-un comunicat de presă al reprezentanţei diplomatice.


loading...