Tudorel Toader, cel mai bine plătit rector din România, a dat statul în judecată pentru a primi retroactiv sute de mii de lei

Deşi România mai are doar două universităţi în primele 1.000 ale lumii, în clasamentele întocmite de specialişti, rectorii unităţilor de învăţământ superior din ţara noastră sunt plătiţi ca şi cum rezultatele academice ar fi excelente, iar primul în acest top este fostul ministru al Justiţiei din "era Dragnea", Tudorel Toader.

11 dec. 2023, 20:23
Tudorel Toader, cel mai bine plătit rector din România, a dat statul în judecată pentru a primi retroactiv sute de mii de lei

Rectorul care a încasat cei mai mulți bani în 2022 este cel de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Tudorel Toader. 141.618 de lei pe lună, adică peste 28.000 de euro. Practic, în două luni și-ar putea cumpăra o Tesla Model 3 și să mai rămână cu bani. Veniturile câștigate într-un an i-ar putea aduce și un apartament cu o cameră în Dubai, care ajunge la 280.000 de euro.

Deși este cel mai bogat dintre rectorii analizați, cea mai mare parte din veniturile sale nu vin de la universitate. Doar puțin peste 22.000 de lei provin de la Universitate, adică nici 16% din total, iar restul de la cabinetul său de avocatură sau din pensia pe care o are de la stat.  În plus, Toader are în țară 11 terenuri, 4 case și 3 apartamente, potrivit declarației de avere. Le deține cotă parte cu soția sa.

Cu toate acestea, pensionarul Tudorel Toader a dat statul în judecată pentru a primi, retroactiv, sute de mii de lei în plus la salariu, ceea ce a și reușit.

Potrivit declarației de avere din 2023, el a obținut 397.142 de lei din „diferențe compensatorii, inclusiv din recalculare VRS”.

Această victorie va face ca și pensia sa specială să fie recalculată și majorată.

Citeşte şi: Fostul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu, urmărit penal în dosarul vaccinurilor. Chemat la DNA imediat după ce şi-a dat demisia de la conducerea Casei de Sănătate

Potrivit notei ministerului de Finanțe, magistrații au obținut, prin hotărâri judecătorești, o majorare retroactivă a salariilor, iar suma totală care ar trebui plătită, cu tot cu penalități, este de circa 16,1 miliarde de lei, adică aprximativ 3,2 miliarde de euro, potrivit Defapt.ro.

În plus, magistrații aflați în pensie au declanșat și ei un val de procese, cerând pensii mai mari, prin recalculare.

Tudorel Toader, fost ministru al Justiției în guvernarea Dragnea, primește de la stat:

– pensie specială de 312.345 de lei în anil fiscal 2022

– 267.254 de lei – salariul de rector

Ca avocat a câștigat, în anul fiscla 2022, peste 720.000 de lei.

Citeşte şi: Rareş Bogdan susţine că ştie deja cine va fi preşedintele României din 2023: „Va conveni tuturor, inclusiv PSD-ului”