Tudorel Toader, despre OUG de modificare a codurilor penale: „Analizăm”. Ce spune despre amnistie şi graţiere

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, afirmă că nu ştie dacă ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală va fi gata până la finalul anului. "În momentul acesta analizăm să vedem în ce măsură reluăm proiecte de anul trecut".
Filip Stan
13 dec. 2018, 09:00
Tudorel Toader, despre OUG de modificare a codurilor penale:

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, afirmă că nu ştie dacă ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală va fi gata până la finalul anului. „În momentul acesta analizăm să vedem în ce măsură reluăm proiecte de anul trecut”

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat joi că o eventuală OUG pe codurile penale nu contravine unei decizii CCR privind modificarea legilor în timp ce se află deja în procedură parlamentară, situaţiile nefiind similare, iar concluzia sa fost că uni spun ce ştiu iar alţii ştiu ce spun. În ceea ce priveşte justificarea urgenţei unui act normativ pe această temă, el a precizat că urgenţa era de anul trecu şi este „şi mai urgentă astăzi”.

Întrebat dacă emiterea unei astfel de ordonanţe pe un proiect de lege care se află deja în procedură parlamentară nu contravine unei decizii  Curţii Constituţionale, Toader a răspuns: „Vă dau răspunsul pe care l-am mai dat cu privire la această chestiune: voi spune, de principiu, că unii spun ce ştiu, alţii ştiu ce spun”.
 
El a explicat contextul în care a fost emisă decizia CCR: „Era undeva în vara lui 2010, când Parlamentul elaborase, dezbătuse proiectul de lege pentru noua Lege a Educaţiei. Trecuseră de Camera Deputaţilor, trecuseră de Senat şi urma votul final din Senat. În momentul acela, Guvernul a venit şi a elaborat un proiect de lege propriu, pe care l-a promovat. Ce a spus Curtea? Că nu poate Guvernul să preia de la legiuitor un act normativ care se află în faza de adoptare finală. Că parcursul legislativ trebuie să fie, să rămână cel al legiuitorului. Astăzi, dacă vom vorbi de o ordonanţă pentru modificare Cod Penal, Procedură Penală guvernul nu va veni să înlocuiască cele două Coduri – Penal, Procedură Penală – cu alte coduri, cum era atunci. Deci legea Parlamentului era înlocuită cu ordonanţa Guvernului. De data asta, Guvernul, dacă va veni, nu va veni să înlocuiască acest cod penal cu altul”. 

Întrebat când va fi dată ordonanţa pentru amnistie şi graţiere, Tudorel Toader a spus: „Veşnica întrebare şi veşnicul răspuns. Şi vă repet, răspunsul pe care l-am tot dat la această întrebare este valabil şi astăzi”.

Întrebat în continuare dacă această ordonanţă va fi dată până la finalul anului, Toader a repetat că are acelaşi răspuns pe care l-a tot dat.

De asemenea, el a fost întrebat dacă până la finalul anului va fi gata proiectul de OUG pentru Codul penal şi Codul de procedură penală.

„Nu ştim. Nu ştim pentru că trebuie examinat. Acuma eu v-aş aminti sau aş reaminti următorul lucru: anul trecut, în 2017, sper să nu greşesc, pe 18 august 2017, Guvernul adopta un proiect de lege pentru modificarea Codului penal în acord cu deciziile Curţii Constituţionale şi pentru transpunerea directivei privind confiscarea extinsă. Proiectul de lege a fost în dezbatere, a fost în transparenţă decizională, l-a adoptat Guvernul şi l-am trimis în Parlament la Comisia specială. Acolo în Comisia specială – sigur, are competenţe constituţionale – şi a adăugat multe alte soluţii, dintre care unele constituţionale, s-a dovedit, altele neconstituţionale. Prin urmare, de la Justiţie a plecat doar proiect de lege pentru modificarea Codului penal în acord cu deciziile Curţii şi confiscarea extinsă, mai departe e competenţa legiuitorului”, a spus el.

În continuare, Toader a amintit că, în noiembrie tot anul trecut, de la Ministerul Justiţiei a plecat un proiect de lege pentru modificarea Codului de procedură penală în acord cu deciziile Curţii Constituţionale şi în acord cu transpunerea directivei privind consolidarea prezumţiei de nevinovăţie.

„Nimic mai mult, nimic mai puţin. Proiectul a fost adoptat de Guvern şi trimis la Parlament spre legiferare, Parlamentul sigur are libertatea şi a venit şi cu alte soluţii. În momentul acesta analizăm să vedem în ce măsură reluăm proiecte de anul trecut pentru că există jurisprudenţa CC încă din 2009, care spune aşa «se justifică urgenţa adoptării unei ordonanţe de urgenţă în vederea traspunerii unei directive europene pentru evitarea procedurii de infringement», ceea ce înseamnă că aproape ne putem întoarce la ceea ce anul trecut la Ministerul Justiţiei am propus”, a mai spus Toader.

Tudorel Toader spune că sunt luate în considerare recomandările din MCV: Sigur ne dorim ca recomandările să aibă conţinut obiectiv şi nu ţinte mişcătoare

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spune că recomandările din MCV sunt luate în considerare şi se va încerca îndeplinirea lor, menţionând că de 12 ani România tot îndeplineşte cele patru recomandări formulate iniţial. „Sigur ne dorim ca recomandările să aibă conţinut obiectiv şi nu ţinte mişcătoare, sigur ne dorim ca MCV-ul să fie ridicat”, afirmă el.

Ministrul Justiţiei a fost întrebat dacă se pune în discuţie ideea contestării MCV. „Ideea aceea să v-o explice cine a lansat-o. Eu am declarat şi repet că sigur, luăm în considerare recomandările. Sigur, recomandarea nu-i precum cine a zis ca din convenţie şi tratat internaţional, că raportorii ăia care au venit, trei, patru, cinci n-au devenit super-legiuitori la noi să adopte ceva cu putere juridică egală cu tratatele şi convenţiile, deci sigur vom respecta, sigur vom încerca să îndeplinim recomandările, sigur ne dorim ca recomandările să aibă conţinut obiectiv şi nu ţinte mişcătoare, sigur ne dorim ca MCV-ul să fie ridicat, sigur el a fost în decembrie 2006, când a fost instituit, erau patru recomandări, de 12 ani de zile le tot îndeplinim”, a afirmat el.

Comisia Europeană a recomandat, în ultimul raport MCV, suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă ulterioare, suspendarea imediată a tuturor procedurilor de numire şi revocare aflate în curs care vizează procurori în funcţii-cheie, respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu funcţii de conducere, îngheţarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse Codului penal şi Codului de procedură penală şi relansarea procedurii de revizuire.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”