Tudorel Toader, dezvăluiri de la interviurile pentru şefia DNA şi despre schimbările preconizate în instanţe

Tudorel Toader a vorbit, miercuri seara, la Antena 3, despre ceea ce se întâmplă în interiorul DNA și ce a făcut Laura Codruța Kovesi în mandatul său. Toader a dezvăluit ce i-a spus una dintre candidatele la șefia DNA, venită chiar din interiorul Direcției. Chiar dacă nu i-a dat numele, precizăm că între cei 4 candidați s-au aflat două femei, ambele procuroare la DNA: Florentina Mirică - procuror-şef serviciu la Secţia de combatere a corupţiei din cadrul DNA şi Elena Grecu - procuror-şef serviciu în structura centrală a DNA. .

01 aug. 2018, 18:40
Tudorel Toader, dezvăluiri de la interviurile pentru şefia DNA şi despre schimbările preconizate în instanţe

”O distinsă doamnă candidat la șefia DNA a spus că are o competență managerială foarte redusă că e șef la o secție, nu la o direcție, că are doar câțiva procurori pe care îi coordonează și ni s-a părut, mie și comisiei care am evaluat-o, că se distanța de fostul procuror șef. Nu ne-a spus că are totuși, în seif, în lucru, cele 300 de dosare referitoare la magistrați, dacă are 300 de dosare poate să se refere la mai mulți magistrați, că un dosar poate avea 3-4 făptuitori. Bănuiesc că sunt judecători de secții penale. După ce cele 300 de dosare vor fi tranferate de la DNA la secția specială de la Ministerul Public vom vedea câți făptuitori sunt și la câți judecători se referă, la câți procurori, care e profilul judecătorului vizat, dar, eu repet, cred că sunt judecători de profil penal.

Tudorel Toader, ministrul Justiției, susține că a trimis o adresă instanțelor din țară pentru ca sălile de judecată să fie amenajate astfel încât poziția procurorului la procese să fie egală cu cea a avocatului. În prezent, în sălile de judecată, locul procurorilor este cu o treaptă mai sus comparativ cu cel ale avocaților.

„Una dintre legile justitiei prevăd că procurorul e egal cu apararea. Legea spune ca procurori sa fie la acelasi nivel ca si apararea . Saptămâna trecuta am facut o adresa scrisa, oficiala, catre curtiile de apel prin care le-am cerut sa puna in aplicare, adica sa amenajeze sala de judecată astfel incat apararea sa fie pe acelasi nivel cu acuzarea, sa nu mai existe perceptia aceea ca procurorul vine din spate si ca e parte a infaptuirii justitiei. Procurorul si-a terminat rolul la urmărirea penală, procurorul de sedinta sustine acuzarea ca si avocatul apararea”, a spus Tudorel Toader la Antena 3.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, vorbește despre o revenire la normalitate a sistemului judiciar, dând exemplu reducerea mediatizării cauzelor aflate pe rolul DNA.

„Când am venit ca ministru, daca ne referim la Ministerul Public, am vazut acele dezechilibre care erau manifestate, dezechilibre pe care cine voia nu le vedea. Am putut sa observ modul in care procurorii se raporteaza ala rolul constitutional pe care il au. Când spuneam ca justitia scartaie din toate incheieturile aveam aceasta viziune a structurarii justtiei in general , aceasta perspectiva de intelegere a raporturilor activitatilor desfasurate de procurori si nevoia  de garantare a drepturilor fundamentale si vedeam modul in care balanta nu era judicios echilibrata. Nu e echilibrata nici acum dar tinde sa se echilibreze. Ca orice balanta, daca e dezechilbrata când vrei sa o stabilizezi nu se stabilizeaza din prima. Nu e important daca balanta vrea, ci noi daca vrem sa o echilibram. Eu am convingerea ca se reuseste echilibrarea balantei ,a raporturilor firesti intr-o societate democratica. Daca ne aducem aminte, cu putin timp in urma, când treceai pe Stirbei vedeai toate televiziunile si pretinsii faptuitori prezentati de DNA ca fiind mari infractori care ulteriror s-au dovedit a fi achitati ca fapta nu exista, daca aceasta abordare s-a redus considerabil se numeste ca e un pas de revenire la normalitate”, a declarat Tudorel Toader,