Tudorel Toader, replică dură pentru Teodorovici: Afirmaţiile sale nu au acoperire faptică

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a comentat miercuri atacul ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici. Acesta din urmă îi reproşase lui Toader că este plecat în delegaţie şi că nu a avizat proiectul fondului suveran de investiţii.

19 sept. 2018, 07:19
Tudorel Toader, replică dură pentru Teodorovici: Afirmaţiile sale nu au acoperire faptică

Ministrul Justiţiei a fost întrebat, miercuri, de jurnalişti, dacă ştie să fie supus unor evaluări, în contextul în care i s-au adus critici.

„Eu spuneam si repet, cu toata convingerea: fiecare dintre noi trebuie sa fie evaluat, fiecaruia ii vine o vreme a evaluarii. Cu privire la nemultumirea domnului Teodorovici, am citit si eu in presa cand eram la Roma. Domnul Teodorovici stie ca il apreciez si ca avem o foarte buna relatie. Eu am crezut si cred inca faptul ca in momentul in care a dat acea declaratie, probabil emotionala, s-a gandit la altceva sau altcineva, pentru ca facut doua afirmatii. Una privind ziua de vineri, cand as fi fost in delegatie, si alta privind avizarea Fondului Suveran. Va asigur ca ambele afirmatii nu au acoperire faptica. Vineri eram la Ministerul Justiţiei, incepand de la si 7 si 15 minute, vineri am evaluat cei 8 candiati pentru functiile de conducere din Parchetul General, DNA si DIICOT. Tot vineri am vorbit in mai multe randuri cu domnul Teodorovici, cu expertii dansului, tot vineri am mers cu secretarii de stat la Ministerul de Finanţe si am discutat desapre OUG privind insolventa. Prin urmare, vineri nu am fost in nicio degelatie. 

Stiti ca fost aprobata o lege privind fondul suveran. CCR a declarat legea ca fiind neconstitutionala. Ministerul de Finante a elaborat un proiect de ordonanta de guvern privind fondul suveran. I-am dat aviz negativ pentru ca iesise din termenul in care guvernul era abilitat sa emita ordonante. Ministerul de Finante a revenit cu un proiect de ordonanta. A trimis in copie la MJ, MJ a formulat observatii de imbunatatire. La MJ nu a venit proiectul de avizare, a venit o copie prealabila”, a declarat Tudorel Toader.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, afirma, luni, că a observat o lipsă a unei dorinţe de asumare din partea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, în ceea ce priveşte cadrul legislativ pentru înfiinţarea Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI).

Legea privind înfiinţarea FSDI a fost atacată la Curtea Constituţională atât de către PNL, USR şi PMP, cât şi de către preşedintele Klaus Iohanniss, iar în 18 iulie CCR a decis că actul normativ este neconstituţional.

Ministerul Finanţelor ar trebui să stabilească cadrul legislativ pentru înfiinţarea FSDI până la finalul acestui an, potrivit obiectivelor asumate. Însă, Teodorovici spunea că este nemulţumit de modul în care lucrează cu ministrul Justiţiei.

”Ne-am angajat ca, până la finalul anului, să fie stabilit cadrul legislativ în ceea ce priveşte acest fond. (…) Însă, am primit din partea Ministerului Justiţiei mai multe observaţii decât este actul în sine. Sunt dezamăgit că am primit de la Ministerul Justiţiei multe aspecte (…)”, spunea ministrul luni, în cadrul unei conferinţe de presă.

Teodorovici spunea că ministrul Tudorel Toader este mai mereu plecat în delegaţie.

”Am avut o discuţie cu Ministerul Justiţiei, dar dânsul a fost plecat în delegaţie. Acum, iar a plecat în delegaţie. Între două deplasări este greu să faci un fond suveran”, adăuga ministrul.

Ministrul acuza o lipsă de asumare din partea Ministerului Justiţiei.

”Am senzaţia că există o lipsă a dorinţei de asumare. Este un proiect al Guvernului, tot stăm, discutăm (…). Este o fugă de asumare a unor decizii”, spunea ministrul.

Teodorovici considera că şi în cazul legii insolvenţei există o lipsă de asumare a unui aviz din partea Ministerului Justiţiei.

Proiectul de lege pentru înfiinţarea FSDI a fost finalizat şi lansat la sfârşitul lunii august 2017 în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor, instituţia care va supraveghea Fondul. Potrivit proiectului, fondul urma să cuprindă 27 de participaţii minoritare sau majoritare ale statului la companii profitabile, cu o valoare contabilă de circa 45 miliarde lei (9,7 miliarde euro).