Tulpina britanică în România. Virgil Musta: ”La orice semn că noua tulpină începe să se multiplice, trebuie să blocăm transmiterea”

Virgil Musta susține nevoia de studii epidemiologice pentru a se determina nivelul de pătrundere a tulpinii britanice în România. Medicul avertizează autoritățile cu privire la transmiterea comunitară și cere măsuri imediate.

28 ian. 2021, 10:50
Tulpina britanică în România. Virgil Musta: ”La orice semn că noua tulpină începe să se multiplice, trebuie să blocăm transmiterea”
Virgil Musta

Tulpina britanică în România. Medicul a precizat că încă nu este cazul unei transmitere comunitare, însă dacă se va ajunge la acest lucru, trebuie luate măsuri imediate pentru a se putea bloca transmiterea.

Citește și: Vaccinul anti-COVID Moderna nu trebuie administrat femeilor însărcinate. Avertismentul OMS

”Se pare că sunt cazuri doar în focar și nu a ajuns încă într-o transmitere comunitară. Dacă ajunge în transmitere comunitară, depistarea acestor cazuri este mult mai dificilă, (…) nu stă la îndemâna oricărui laborator să facă această determinare”, a declarat dr. Virgil Musta joi, la Digi24.

”Numărul de cazuri încă nu este foarte mare ca să ridice suspiciunea de propagare a acestei noi tulpini în România. Dar cred că trebuie să fim foarte atenți și foarte precauți. La orice semn care ne-ar arăta că tulpina începe să se multiplice și să cuprindă un număr mare de populație trebuie să blocăm transmiterea, pentru că se știe că are o transmitere foarte mare” , a precizat cadrul medical de la Timișoara.

Tulpina britanică în România. De asemenea, medicul Virgil Musta a specificat că astfel de cazuri cu infectare cu tulpina britanică apar și la copii, existând riscul de răspândire a virusului. Conform acestuia, o nouă creștere a numărului de infectări va duce la creșterea numprului de cazuri grave și decese.

”Copiii fac de multe ori forme inaparente și reprezintă un vector de trasmitere important. Trebuie să luăm măsuri aparte ca să protejăm contaminarea copiilor, pentru că ei pot deveni un vector de apariție a infecției comunitare”, a mai precizat medicul Virgil Musta.

”Numărul de cazuri va crește atât de mult încât va fi o nouă presiune pe sistemul de sănătate, care nu știu cât va mai putea rezista. O nouă pandemie ar însemna un număr mare de cazuri, cu un număr mare de cazuri cu forme severe și cu un procent mare de decese”, a mai arătat medicul timișorean.

Tulpina britanică a coronavirusului s-a extins deja în 70 de ţări. Varianta sud-africană care, la fel ca cea britanică, este mult mai contagioasă decât era virusul original SARS-CoV-2, continuă să se răspândească, şi este prezent în 31 de ţări, potrivit AFP.