Tulpina Omicron se extinde în România. Alte 9 cazuri au fost confirmate doar azi. Şase infectaţi sunt din Bucureşti

Numărul cazurilor de infectare cu varianta OMICRON a virusului SARS-CoV-2 este în creștere, iar autorităţile se aşteaptă ca valul 5 de coronavirus să izbucnească în România de la mijlocul lunii ianuarie.

23 dec. 2021, 16:48
Tulpina Omicron se extinde în România. Alte 9 cazuri au fost confirmate doar azi. Şase infectaţi sunt din Bucureşti

Tulpina Omicron se extinde în România. Încă 9 cazuri de infectare cu această tuplină au fost confirmate astăzi, 23 decembrie 2021, a transmis Ministerul Sănătăţii.

„Este vorba despre despre 6 persoane (3 bărbați și 3 femei) cu vârste cuprinse între 19 și 84 de ani din București, un bărbat în vârstă de 31 de ani din județul Dâmbovița cu istoric de călătorie în Marea Britanie, un bărbat de 43 din judetul Ilfov cu istoric de călătorie în Belgia și un altul de 49 de ani din județul Prahova”, a explicat Ministerul Sănătăţii.

Citeşte şi: Pericol uriaş înainte de valul 5 COVID. Medicamente esenţiale, scoase din producţie în România

Dintre aceștia, un număr de 5 persoane sunt nevaccinate, restul fiind imunizate cu schema completă.

Până în prezent, pe teritoriul României au fost confirmate 25 cazuri cu varianta OMICRON a virusului SARS-Cov-2.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 23 decembrie 2022. Cazuri puţine, dar amenzi de aproape 2 milioane de lei. Varianta Omicron ameninţă cu valul 5

Ministrul Sănătăţii face demersuri pentru aducerea în România a unui nou antiviral împotriva COVID în contextul răspândirii Omicron

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, face demersuri pentru aducerea în ţară a unui nou antiviral împotriva COVID, aprobat în urmă cu o zi în Statele Unite ale Americii.

„La mai puțin de 24 de ore de la aprobarea tratamentului anti-COVID Paxlovid în SUA, ministrul Sănătății, prof.dr. Alexandru Rafila face demersuri să aducă cât mai rapid noul antiviral în România.

În vederea pregătirilor pentru valul 5 al pandemiei, ministrul Sănătății a avut astăzi o întâlnire cu reprezentanții companiei Pfizer pentru a identifica soluții în vederea asigurării cât mai rapide a tratamentului pentru pacienții români”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Paxlovid este un antiviral cu administrare orală, aflat în procedură de autorizare la Agenția Europeană a Medicamentului. Tratamentul este recomandat pacienților care au un risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii. Studiile arată că reduce riscul de spitalizare și de deces cu aproape 90% dacă este administrat în primele zile de boală.

„Vaccinarea rămâne principala modalitate prin care putem limita pandemia, alături de alte măsuri de sănătate publică, asigurarea testării și a tratamentului în ambulator”, consideră ministrul Sănătății, prof.dr. Alexandru Rafila.