Tulpina românească a coronavirusului a fost identificată în 34 de ţări. Alexandru Rafila, despre noua mutaţie a Covid

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, spune că aşa-numita tulpină românească a coronavirusului a fost descoperită în nu mai puţin de 34 de țări.

26 feb. 2021, 11:44
Tulpina românească a coronavirusului a fost identificată în 34 de ţări. Alexandru Rafila, despre noua mutaţie a Covid

„Nu avem motive să credem că aceasta tulpină este numai în România, sunt 34 de state unde a fost identificată, deci cred că e mai degrabă un element de interes pentru că a fost menționată Romania, dar nu e doar țara noastră”, a declarat profesorul Alexandru Rafila, referitor la mutația N439K, cunoscută şi sub numele de tulpina românească a coronavirusului. Acesta a adăugat că această nouă tulpină a fost prima oară detectată în Scoția, în martie anul trecut.

Totuşi, din datele medicale publicate în revistele de specialitate reiese că o a doua linie independentă (desemnată linia ii) a mutaţiei N439K a fost eșantionată pentru prima dată în România în 13 mai 2020, potrivit cell.com.

„E vorba de o mutație punctiformă-minimală, se poate asocia și cu alte mutații, virusul poate scăpa de răspunsul imun al vaccinului, dacă afectează zona aia neutralizată de anticorpi. Nu putem să afirmăm că rezistă la medicamente şi vaccinuri decât dacă ea se poate asocia și cu alte mutații și dacă apare o varianta de virus care să scape răspunsul sistemului imunitar”,  a mai spus deputatul PSD.

Citeşte şi Coronavirusul a suferit o mutaţie şi în România. Noua tulpină este mai rezistentă la vaccinuri şi medicamente

Profesorul Alexandru Rafila a vorbit şi despre un eventual al treilea val al pandemiei de COVID-19 în România. Unul dintre cele mai „negre” scenarii prezentate de INSP arată creștere de 4% pe zi a numărului de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, ceea ce ar putea conduce la o medie de aproximativ 8.000 de cazuri raportate zilnic, undeva la mijlocul lunii martie. „În primul rând, cele trei scenarii de la INSP simulează un trend similar de creștere cu cel înregistrat în ultimele 2 săptămâni și atunci vom ajunge la o cifră nu foarte mare de cazuri noi, la 20 martie sau o situație extremă, precum cea prezentată, la peste 8.000 de cazuri. Personal cred că vom fi undeva între varianta medie, cea cu 4.500 de cazuri și situația din acest moment, undeva în jur de 3.000 de cazuri, în medie, înregistrate zilnic. Sunt câteva elemente care sunt importante și pe care aș vrea să le subliniez.

Noi suntem într-o competiție, între viteza cu care vaccinăm și potențiala creștere a numărului de cazuri. Practic este un sistem invers proporțional, cu cât reușim să vaccinăm mai repede cu atât creșterea va fi mai redusă și lucrul acesta nu depinde doar de noi, depinde și de cantitatea de vaccin care va ajunge în România și dacă să zicem este o anumită penurie de vaccinuri și nu reușim să vaccinăm mai mult de 35.000 de persoane pe zi, cu siguranță luna în luna aprilie va fi o cu totul și cu totul altă situație pentru că mai multe milioane de doze vor sosi în România în fiecare din aceste luni”, afirma Rafila, la Antena 3.

Citeşte şi Ce vaccin ar alege Alexandru Rafila pentru imunizarea anticovid