Tun de 300 de milioane de euro dat clujenilor de primarul Emil Boc. Primăria are undă verde să semneze cu turcii de la Gulermak contractul de aproape două miliarde de euro pentru metrou

Contractul de aproape două miliarde de euro pentru proiectarea și execuția liniei de metrou de la Cluj Napoca poate fi semnat cu Asocierea Gulermak-Alstom după ce contestația celuilalt ofertant, Asocierea Dogus-Siemens, a fost respinsă.

08 apr. 2023, 16:59
Tun de 300 de milioane de euro dat clujenilor de primarul Emil Boc. Primăria are undă verde să semneze cu turcii de la Gulermak contractul de aproape două miliarde de euro pentru metrou

Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a respins vineri, 7 aprilie, pe fond contestația Dogus, astfel că Primăria Cluj va putea semna cel mai mare contract din Transporturi, fără să mai fie nevoită să aştepte o eventuală contestație la Curtea de Apel București.

metrou Cluj

Compania Gulermak a construit 17,5 km de linie la metroul din Istanbul și la linia din Dubai.

Asocierea Gulermak – Alstom – Arcada a câștigat contractul cu o ofertă de 9 miliarde de lei. Linia de metrou din Cluj ar urma să aibă o lungime de 21 de kilometri și 19 stații şi ar urma să fie gata în 96 de lui, potrivit contractului.

Pentru acest proiect au fost investiţi 300 de milioane de euro finanțare prin PNRR. Ministerul Transporturilor asigură finanțarea de la bugetul de stat, fonduri europene, dar și Primăria Cluj-Napoca va avea o contribuție de la bugetul local.

Cele 300 de milioane euro din PNRR ar urma să acopere costurile pentru proiectarea şi execuţia primelor 9 stații de metrou, cu termen de finalizare august 2026.

Asocierea Gulermak Agir Sanayi Insaat Ve Taahhut A.S.- Gülermak Spólka Z Ograniczona Odpowiedzialnoscia-Alstom Transport S.A. – Arcada Company S.A a fost desemnată câștigătoarea licitației deschise având ca obiect „Proiectare și Execuție lucrări de Infrastructură (structură de rezistență, cale de rulare, finisaje, sisteme de instalații), Automatizare trafic, Racordare alimentare cu energie electrică aferente obiectivului de investiție Magistrala I de metrou Cluj. Valoarea estimată totală pentru realizarea acestui obiectiv este de 9.064.456.067,00 lei fără TVA, din care:

– valoarea estimată a lucrărilor de execuție: 8.666.341.418,31 lei fără TVA;

– valoarea estimată a serviciilor de proiectare (inclusiv alte servicii): Monitorizare, Studii de teren (inclusiv cercetare arheologică preventivă), Expertizare tehnică, Documentațiile tehnice necesare în vederea obținerii avizelor/acordurilor/autorizațiilor, Verificarea tehnică de calitate a proiectului tehnic și a detaliilor de execuție, Proiect tehnic și detalii de execuție, Asistență tehnică: 398.114.648,69 lei fără TVA; Durata totală a contractului este de 96 de luni”, anunţă Primăria Cluj Napoca.

Este cel mai mare contract de finanțare de până acum, a transmis, pe 29 decembrie, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.