Turcia avansează pe calea europeană: Bruxelles-ul deschide un nou capitol de negocieri de aderare la UE

UE relansează procesul de aderare a Turciei și cere Bruxellesului să acționeze contra grupării Statul Islamic.

14 dec. 2015, 12:38
Turcia avansează pe calea europeană: Bruxelles-ul deschide un nou capitol de negocieri de aderare la UE

Uniunea Europeană va deschide luni un nou capitol în negocierile de aderare a Turciei, din partea căreia așteaptă o cooperare mai bună în criza refugiaților și în combaterea grupării Statul Islamic (SI), relatează agenția France Presse.

Deschiderea capitolului 17 de negocieri, cu privire la politica economică și monetară, este prevăzută într-o conferință interguvernamentală care va începe luni la ora locală 17.30 (16.30 GMT), la Bruxelles.

Negocierile de aderare între UE și Ankara, deschise în 2005 dar blocate ulterior, au primit un nou impuls în această toamnă în contextul în care europenii i-au propus Turciei un ‘plan de acțiune’ pentru a ține sub control fluxul fără precedent de migranți ce încearcă să ajungă în Uniunea Europeană.

Citeşte şi Incidentul din Marea Egee: Turcia avertizează că răbdarea ei cu Rusia are o LIMITĂ

Occidentalii așteaptă, de asemenea, ca Turcia să controleze mai bine frontiera sa cu Siria, pentru a împiedica trecerea jihadiștilor către Europa.

Aceste subiecte vor fi abordate în cursul unei cine de lucru cu șeful diplomației turce Mevlut Cavusoglu, în marja reuniunii miniștrilor de externe din UE (Consiliul Afaceri Externe).

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Harlem Désir, i-a cerut recent Ankarei să asigure ‘controlul frontierei între Siria și Turcia pentru a evita venirea de combatanți străini în Statul Islamic, formarea, antrenarea și retrimiterea lor în alte țări’.

Un segment al frontierei turco-siriene de circa 100 de kilometri este încă deschis și slab controlat, potrivit Washingtonului.