Turcia: Ciocniri între poliţie şi manifestanţi la mitingul de 1 Mai

Un mitingul organizat chiar de 1 Mai la Istanbul s-a soldat cu ciocniri între forţele de poliţie anti-revoltă şi zecile de manifestanţi, după ce autorităţile au interzis toate adunările din cauza lucrărilor de renovare ce au loc într-o piaţă emblematică pentru oraş.

01 mai 2013, 08:34
Turcia: Ciocniri între poliţie şi manifestanţi la mitingul de 1 Mai

Încă de dimineaţă, unităţile anti-revoltă ale poliţiei au intrat în acţiune, recurgând la tunuri cu apă şi grenade lacrimogene pentru a împiedica strângerea manifestanţilor în cartierul Beşiktaş, aflat la 2 kilometri de Piaţa Taksim, scrie Agerpres. Demonstranţii, câteva sute de persoane, reuniţi la apelul unor partide de stânga şi sindicate, au ripostat aruncând cu pietre. „Moarte fascismului”, „Trăiască 1 Mai”-au scandat ei.

Numeroşi rezidenţi ai cartierului şi trecători au fost deranjaţi de gazele lacrimogene. Proprietarii de mici restaurante din cartier au oferit demonstranţilor suc de lămâie, acesta calmând efectele gazelor lacrimogene. Guvernoratul Istanbulului a anunţat că 20 de manifestanţi au fost arestaţi de poliţie.

Mai multe persoane, printre care şi un fotograf al AFP şi doi poliţişti, au fost rănite. Aproximativ zece manifestanţi, dintre care majoritatea au suferit disconfort cardiac din cauza gazelor lacrimogene folosite din abundenţă de poliţişti, au fost spitalizate. Un fotograf al AFP a fost atacat violent de manifestanţi anarhişti cu cagulă care i-au distrus echipamentul.

Birourile din Istanbul ale premierului Recep Tayyip Erdogan, situate în cartierul Beşiktaş, au fost baricadate şi apărate de mai multe zeci de poliţişti asistaţi de un blindat anti-revoltă. Pentru această zi au fost mobilizaţi mii de poliţişti.

Guvernul turc a decis să interzică mitingul de 1 mai în piaţa celebră, apreciind că şantierul început în noiembrie anul trecut pentru a devia traficul rutier, nu permite garantarea siguranţei pentru zecile de mii de manifestanţi aşteptaţi. Cu toate acestea, sindicatul muncitorilor Disk (stânga) a decis să ignore interdicţia.

France Presse aminteşte că la 1 mai 1977 persoane neidentificate au deschis focul cu prilejul unui miting de 1 mai în Turcia, provocând panică în rândul mulţimii şi moartea a 34 de persoane.