Turcia: Doi terorişti kamikaze s-au aruncat în aer când poliţia a vrut să îi aresteze

Doi atentatori sinucigași - un bărbat și o femeie - au detonat bombele pe care le aveau asupra lor sâmbătă dimineață la Ankara, când - în cursul unei operațiuni a poliției - agenții forțelor antitero le-au ordonat să se predea, potrivit presei turce.

08 oct. 2016, 08:56
Turcia: Doi terorişti kamikaze s-au aruncat în aer când poliţia a vrut să îi aresteze

Cei doi au detonat bombele pe care le pregătiseră pentru a fabrica mașini-capcană, a indicat agenția de presă turcă Anadolu, adăugând că ambii au decedat.

Potrivit CNN Turk, un număr mare de ambulanțe au sosit la fața locului, pentru moment neexistând informații referitoare la alte victime.

Guvernatorul Ankarei, Ercan Topaca, a explicat jurnaliștilor prezenți la fața locului că este posibil ca ei să fi avut legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Cei doi erau căutați de poliție după informația ce le parvenise din provincia Diyarbakir, sud-estul țării, locuită de populație majoritar kurdă, a precizat el.

„Materialul utilizat, fabricarea (dispozitivului exploziv) și modul în care a fost pregătit seamănă puțin cu PKK”, a declarat guvernatorul, citat de Anadolu.

Citeşte şi Consiliul Europei îi cere Turciei să pună capăt stării de urgenţă

PKK — organizație considerată teroristă de către autoritățile turce, UE și SUA — desfășoară de 32 de ani o insurecție împotriva statului turc în sud-estul țării cu scopul de a obține independența. Violențele au fost reluate anul trecut după o încetare a focului fragilă de doi ani. Declanșat în 1984, acest conflict s-a soldat cu peste 40.000 de morți până acum.

Un grup radical apropiat PKK, Șoimii Libertății Kurdistanului (TAK) a revendicat vineri un atentat împotriva unui post de poliție la Istanbul, care rănise în ajun zece persoane.

Cu un an în urmă, la 10 octombrie 2015, Ankara era ținta celui mai grav atentat islamist comis vreodată în Turcia, soldat cu 103 morți într-o explozie comisă în apropiere de gară. Niciodată revendicat, el a fost imputat grupării jihadiste Statul Islamic.