Turcia îi cere ONU o moţiune a Adunării Generale cu privire la Ierusalim

Turcia doreşte ca Adunarea Generală a ONU să adopte o moţiune cu privire la Ierusalim, după ce militari israelieni au ucis zeci de palestinieni la bariera de protecţie dintre Israel şi Fâşia Gaza care manifestau contra transferului Ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv, a anunţat joi ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu.

17 mai 2018, 10:33
Turcia îi cere ONU o moţiune a Adunării Generale cu privire la Ierusalim

O comisie independentă este necesar să prezinte un raport despre violenţele din Fâşia Gaza, iar Israelul este necesar să dea socoteală în justiţia internaţională, a declarat Cavusoglu într-un interviu pentru postul TRT Haber.

Militari israelieni au ucis zeci de manifestanţi palestinieni şi au rănit alte câteva mii luni, la frontiera cu Fâşia Gaza, în timp ce Statele Unite îşi inaugurau ambasada la Ierusalim.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat miercuri ONU că s-au prăbuşit în faţa evenimentelor din Fâşia Gaza. El şi-a exprimat hotărârea de a convinge Consiliul de Securitate al ONU să se implice mai mult şi a anunţat că directorul său de cabinet şi Ministerul turc de Externe acţionează în vederea evacuării răniţilor.”Nu vom permite niciodată ca Israelul să fure Ierusalimul”, a avertizat el.

Citeşte şi Turcia îi cere consulului general al Israelului la Istanbul să părăsească ţara

Premierul canadian Justin Trudeau a cerut miercuri seara o ”anchetă independentă”, după ce armata israeliană a ucis 59 de palestinieni luni.”Presupusa utilizare a unei forţe excesive şi a muniţiei reale este de neiertat. Este imperativ să se clarifice faptele cu privire la situaţia din (Fâşia) Gaza”, a declarat Trudeau, citat într-un comunicat.”Canada cere ca o anchetă independentă să fie realizată imediat, în vederea evaluării situaţiei pe teren”, a adăugat el.

Trudeau a declarat că a aflat ”cu consternare” faptul că un medic canadian, Tarek Loubani, se află între cele 2.500 de peraoane rănite în manifestaţii luni.”Facem tot ce putem pentru a-l ajuta pe Dr Loubani şi familia sa şi pentru a stabili cum a putut să fie rănit un cetăţean canadian.

La rândul său, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, ”a îndemnat miercuri ”să se renunţe la violenţă” în Fâşia Gaza, după ce militari israelieni au ucis aproape 60 de palestinieni, despre care Moscova a apreciat că esteie” să fie comparaţi cu nişte ”terorişti”.