Turcia le impune un decalog Suediei şi Finlandei. Cele 10 condiţii puse de Erdogan, ca să le accepte intrarea în NATO

Turcia a înmânat Finlandei și Suediei un manifest cu 10 cerințe pe care trebuie să le îndeplinească pentru a adera la NATO, după cum scrie cotidianul Sabah.

18 mai 2022, 10:51
Turcia le impune un decalog Suediei şi Finlandei. Cele 10 condiţii puse de Erdogan, ca să le accepte intrarea în NATO

Pentru ca Turcia să fie în relații „aliate” cu aceste două țări, trebuie îndeplinite zece condiții ale Ankarei. Între altele, se cere o clarificare a poziției Finlandei și Suediei conform căreia Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) interzis în Turcia și „derivatele” sale sunt sau nu „organizații teroriste”, aşa cum le consideră Erdogan sau vor fi în continuare acceptate de cele două ţări nordice. De altfel, Turcia le cere explicit Suediei și Finlandei să nu mai accepte membri ai organizațiilor pe care Ankara le consideră teroriste, scrie Sabah.

Este inacceptabil ca teroriști precum Zübeyir Aydar, așa-zisul lider european al organizației teroriste PKK, să țină o conferință în parlamentul țării„, acuză Ankara. „Evitați contactele cu personalul executiv al PKK din zona Irak-Siria, care revitalizează organizația”, mai este una dintre recomandări, care se regăseşte la punctul 4.

Citeşte şi Finlanda şi Suedia au solicitat oficial aderarea la NATO. În câteva săptămâni, graniţa Alianţei cu Rusia se va mări cu 1.300 km

La punctul 6 este o cerinţă grea, „accelerarea procedurilor de extrădare a membrilor organizației care operează în numele PKK/YPG/KCK, implicați în infracțiuni și deci căutați cu aviz roșu„. De asemenea, Suediei şi Finlandei li se cere să oprească traficul de bani al organizațiilor teroriste din țările lor, iar conturile bancare ale acestora să fie blocate.

Citeşte şi Cât cheltuieşte Rusia zilnic pe războiul din Ucraina şi cât încasează din petrol şi gaze