Turcia: Parchetul a cerut 142 de ani de închisoare pentru liderul kurd Demirtas

Parchetul turc a cerut marți o pedeapsă de până la 142 de ani de închisoare împotriva lui Selahattin Demirtas, copreședinte al principalului partid prokurd, acuzat de apartenență la Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o mișcare interzisă în Turcia, a informat presa turcă.

17 ian. 2017, 15:22
Turcia: Parchetul a cerut 142 de ani de închisoare pentru liderul kurd Demirtas

Parchetul din Diyarbakir (sud-est) a cerut de asemenea până la 83 de ani de închisoare pentru Fiden Yüksekdag, care împreună cu Demirtas conduce Partidul Democratic al Poporului (HDP), potrivit agenției Anadolu.

Ei au fost arestați în noiembrie împreună cu alți zece deputați, membri ai HDP, a căror imunitate a fost ridicată.

Ei sunt acuzați de apartenență sau sprijin acordat PKK, care conduce de peste trei decenii o luptă armată pentru a cere mai multe drepturi și autonomie pentru kurzi. Organizația este considerată teroristă de către Turcia, SUA și Uniunea Europeană.

Citeşte şi Turcia a împiedicat membrii unei delegaţii a PE să viziteze un lider pro-kurd aflat în închisoare

HDP a negat întotdeauna că ar fi o aripă politică a PKK. Demirtas susține că este pedepsit pentru că s-a opus proiectului regimului prezidențial dorit de Recep Tayyip Erdogan.

Violențele dintre PKK și Ankara au fost reluate în vara lui 2015 după încălcarea unui acord fragil de încetare a focului menit să pună capăt unui conflict care s-a soldat cu peste 40.000 de morți din 1984.