Turcia permite SUA să folosească bazele sale aeriene în lupta contra SI

Turcia a acceptat ca Statele Unite să aibă acces la bazele sale aeriene, în special la cea de la Incirlik, în cadrul campaniei internaţionale contra organizaţiei Statul Islamic (SI), a făcut cunoscut duminică un oficial din cadrul Pentagonului.

13 oct. 2014, 06:36
Turcia permite SUA să folosească bazele sale aeriene în lupta contra SI

Turcia permite SUA să folosească bazele sale aeriene în lupta contra Statului Islamic. SUA poate folosi baza aeriană de la Incirlik, în cadrul campaniei internaţionale contra organizaţiei Statul Islamic (SI), a făcut cunoscut duminică un oficial din cadrul Pentagonului.

‘Detaliile folosirii (bazelor turce) sunt pe cale de a fi puse la punct’, a declarat pentru AFP acest responsabil sub acoperirea anonimatului.

Susan Rice a spus că SUA salută noul acord, care include folosirea bazei aeriene Incirlik din sudul Turciei.

Într-un interviu pentru NBC, ea a afirmat că Turcia a acceptat recent să permită SUA să folosească bazele aeriene şi teritoriul Turciei ‘pentru a antrena forţele moderate de opoziţie siriene’ şi ‘pentru a se angaja în acţiuni în interiorul Irakului şi Siriei’.

SUA conduce coaliţia care desfăşoară atacuri aeriene împotriva SI, care a ocupat în ultimele luni zone mari din Irak şi Siria.

Turcia are graniţe cu ambele ţări, însă până acum a exclus orice operaţiune terestră şi nu le-a permis kurzilor de pe teritoriul său să treacă frontiera în Siria pentru a lupta împotriva jihadiştilor.

În ultimele zile, combatanţii SI au avansat spre oraşul Kobane, care are un punct de trecere a frontierei cu Turcia.

Coaliţia internaţională, în frunte cu SUA, le oferă sprijin aerian kurzilor din Siria care luptă cu SI în apropierea oraşului Kobane.

De la începerea ofensivei SI asupra oraşului, la mijlocul lunii septembrie, aproximativ 500 de persoane au fost ucise şi până la 200.000 au fugit şi trecut graniţa în Turcia.