Turcia recunoaşte că a comis ERORI după puciul eşuat din 15 iulie

Turcia recunoaște în premieră posibilitatea comiterii unor erori în urma tentativei de puci din 15 iulie. Mai mulți lideri turci au indicat luni, pentru prima dată, posibilitatea comiterii unor erori în urma tentativei de lovitură de stat din 15 iulie din Turcia, în contextul în care riposta autorităților turce a fost criticată dur în străinătate pentru amploarea sa.

01 aug. 2016, 15:21
Turcia recunoaşte că a comis ERORI după puciul eşuat din 15 iulie

”Dacă au existat erori, noi le vom corecta”, a spus vicepremierul Numan Kurtulmus, după ce Ankara a fost acuzată că a adoptat măsuri radicale în armată, justiție, educație și media după tentativa de puci din 15 iulie, pusă la cale, conform autorităților turce, de predicatorul Fethullah Gülen, autoexilat în SUA și a cărui extrădare este cerută insistent de autoritățile turce.

”Cetățenii care nu au legătură cu simpatizanții lui Gülen ar trebui să fie relaxați întrucât nu li se va face niciun rău, însă cei afiliați cu el trebuie să se teamă și vor plăti prețul”, a adăugat Kurtulmus, într-o conferință de presă.

La rândul său, premierul turc Binali Yildirim a evocat posibilitatea ca unele măsuri adoptate de autorități în urma tentativei de lovitură de stat să fi fost aplicate într-o manieră abuzivă.

Citeşte şi Tentativă lovitură de stat Turcia. Aproape 1.400 de militari au fost excluşi din armată

”Este în desfășurare o acțiune meticuloasă cu privire la cei care au fost concediați. Există printre ei, cu siguranță, unele persoane care au fost victime ale procedurilor incorecte. Vom face diferența între cei care sunt vinovați și cei care nu sunt”, a recunoscut pe un ton conciliant prim-ministrul turc, citat de agenția de presă Anadolu.

Peste 18.000 de persoane au fost plasate sub supraveghere în Turcia în ultimele două săptămâni, dintre care circa 10.000 fac obiectul urmăririi penale și au fost arestate preventiv, inclusiv jurnaliști. Numărul persoanelor concediate după tentativa de lovitură de stat de pe 15 iulie a depășit 50.000.

Șeful diplomației germane, Frank-Walter Steinmeier, a denunțat joi măsurile autorităților turce, care ‘depășesc orice măsură’, în timp ce premierul italian, Matteo Renzi, a avertizat că ‘o țară care își întemnițează propriii profesori și jurnaliști pune în închisoare însuși viitorul ei’.