Turcia, refuzată de Parlamentul European. Negocierile de aderare au fost suspendate. Care este motivul

Parlamentul European a cerut miercuri suspendarea negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană (UE), însă fără a decide oprirea definitivă a acestora.

13 mart. 2019, 19:48
Turcia, refuzată de Parlamentul European. Negocierile de aderare au fost suspendate. Care este motivul

Într-un text adoptat cu 370 de voturi pentru, 109 împotrivă şi 143 abţineri, parlamentarii europeni, reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, s-au declarat „foarte îngrijoraţi de bilanţul prost al Turciei în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului, statul de drept, libertatea mass-media şi lupta împotriva corupţiei, precum şi de sistemul prezidenţial atotputernic”.

În consecinţă, Parlamentul European „recomandă suspendarea oficială a actualelor negocieri de aderare a Turciei la UE”. O decizie finală în acest sens îi revine Consiliului, care regrupează guvernele statelor-membre.

Deputaţi din partea Partidului Popular European (PPE) au depus un amendament prin care se cere oprirea definitivă a negocierilor, însă acesta a fost respins de Parlamentul European.

Citeşte şi Turcia a ordonat arestarea a peste 1.000 de persoane pentru presupuse legături cu Gulen

Twitter, Omer Celik, purtătorul de cuvânt al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării al preşedintelui Erdogan, a acuzat Parlamentul European că „priveşte lumea prin fereastra îngustă a extremei drepte”.

Negocierile asupra unei eventuale aderări a Turciei la UE au debutat în 2005, însă se află într-un punct mort, relaţiile dintre Bruxelles şi Ankara devenind extrem de tensionate după tentativa de puci eşuată din iulie 2016, urmată de represalii împotriva opozanţilor şi jurnaliştilor.


loading...