Turcia se pregăteşte să preia securitatea în Manbij, în Siria

Turcia este gata să preia imediat securitatea la Manbij, în Siria, i-a spus duminică preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan omologului său american, Donald Trump, potrivit unui comunicat al preşedinţiei de la Ankara, preluat de Reuters.

21 ian. 2019, 07:28
Turcia se pregăteşte să preia securitatea în Manbij, în Siria

Într-o convorbire telefonică cu Trump, Erdogan a susţinut că atacul de miercurea trecută, de la Manbij, în urma căruia au fost ucişi patru militari americani, a fost o provocare cu scopul de a afecta decizia Casei Albe de a retrage trupele SUA din Siria.

Atacul, revendicat de jihadişti, a avut loc la mai puţin de o lună după ce Trump a anunţat, pe 19 decembrie anul trecut, că toţi cei 2000 de militari din forţele Statelor Unite urmează să părăsească Siria, unde Statul Islamic a fost înfrânt, potrivit Agerpres.

Manbij se află sub controlul Forţelor Democrate Siriene (SDF), miliţie aliată cu gruparea kurdă YPG, susţinută de SUA. Luna trecută, YPG a făcut apel la preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, să trimită trupe guvernamentale în jurul oraşului, ca măsură preventivă împotriva unui asalt al armatei turce.

Citeşte şi Erdogan şi Trump discută despre crearea unei zone de securitate în nordul Siriei

Turcia consideră YPG o forţă teroristă legată de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizaţie considerată teroristă atât de Ankara, cât şi de Washington, potrivit Agerpres.

Erdogan şi Trump au convenit duminică să accelereze dialogul între comandanţii turci şi americani privind crearea unei zone sigure la Manbij. SDF s-a declarat gata să sprijine stabilirea zonei respective, dar Turcia doreşte să îndepărteze miliţiile kurde. „Am spus că nu vă vom lăsa acolo. Când vorbim de o zonă sigură, ne referim la una sub controlul Turciei”, le-a comunicat duminică premierul turc militanţilor din PKK, prin intermediul televiziunii CNN Turk.