Turcia suplimentează ajutorul armat pentru rebelii sirieni

Turcia a suplimentat în ultima săptămână ajutorul armat oferit rebelilor sirieni, în timp ce Germania afirmă că trebuie evitată pe cât posibil folosirea armelor chimice, iar Franţa ridică problema „crimelor de război”. În tot acest timp, mii de sirieni s-au refugiat în satele de la graniţa cu Turcia.

12 sept. 2018, 17:30
Turcia suplimentează ajutorul armat pentru rebelii sirieni

Turcia a suplimentat ajutorul armat oferit rebelilor sirieni pentru a-i ajuta să facă faţă aşteptatei ofensive a armatelor sirienă, rusă şi iraniană în nord-vestul ţării, la graniţa dintre cele două state, potrivit unor surse citate de Reuters.

Un reprezentant al rebelilor a spus că Turcia a trimis mai multe arme rebelilor din şi din jurul regiunii Idlib după summitul de săptămâna trecută cu Iranul şi Rusia, când cele trei ţări nu au reuşit să ajungă la un acord privind evitarea ofensivei guvernamentale în zonă.

Turcia, care deja găzduieşte 3,5 milioane de refugiaţi sirieni, a avertizat privind un astfel de atac, temându-se că şi mai mulţi sirieni vor trece graniţa. Preşedintele Recep Erdogan a avertizat, la rândul său, privitor la un dezastru umanitar şi la riscurile la care este supusă securitatea Turciei. Între loturile trimise în ultimele zile rebelilor se numără rachete GRAD şi muniţie, potrivit news.ro.

Citeşte şi Ofensiva din Idlib ar putea deveni cea mai rea catastrofă umanitară a secolului

De cealaltă parte, Germania a transmis prin ministrul Apărării că împreună cu alte state trebuie să facă tot ce îi stă în putinţă să evite folosirea armelor chimice în Siria.

Ministrul francez de Externe a declarat miercuri că bombardamentele efectuate la întâmplare de către forţele ruse, siriene şi iraniene în regiunea Idlib pot fi considerate crime de război. „Ipoteza crimelor de război nu poate fi exclusă… Odată ce începe bombardarea la întâmplare a populaţiei civile şi spitalelor”, a spus Jean-Yves Le Drian. El a adăugat că trebuie făcute rapid eforturi pentru pregătirea în cazul unei crize umanitare masive şi că mii de oameni trebuie strămutaţi, potrivit news.ro

În timp ce ofensiva se conturează, mii de sirieni s-au refugiat în sate de la graniţa cu Turcia. Peste 30.000 de oameni şi-a părăsit casele din nord-vestul ţării de când armata şi forţele aliate au reluat bombardamentele săptămâna trecută, potrivit unui oficial al ONU. El a mai spus că ofensiva militară ar putea duce la cea mai mare catastrofă umanitară a secolului 21.