Turcia trimite avioane de luptă la graniţa cu Siria, iar Pentagonul pregăteşte un atac intens de 72 de ore

Şase avioane de luptă turce F-16 au fost trimise duminică la frontiera cu Siria, într-o misiune de recunoaştere, scrie cotidianul turc Sabah. La rândul său, Pentagonul pregăteşte atacuri împotriva Siriei mai lungi şi mai intense decât s-a prevăzut, timp de trei zile, potrivit publicaţiei Los Angeles Times.

08 sept. 2013, 11:13

Avioanele F-16 staţionate în provincia Diyarbakir (sud-est) au ca misiune să detecteze deplasările de-a lungul liniei de frontieră. Potrivit cotidianului, piloţii avioanelor sunt autorizaţi să deschidă focul în caz de nevoie.

În aşteptarea unei eventuale intervenţii militare în Siria vecină, Ankara şi-a întărit măsurile de securitate la frontiera turco-siriană. În prezent, 15.000 de soldaţi ai armatei terestre turce, circa 450 de tancuri şi vehicule blindate, precum şi peste 150 de mitraliere grele au fost transferate în regiune.

La rândul lor, strategii americani optează pentru un baraj masiv de tiruri cu rachete, urmat rapid de alte atacuri asupra unor ţinte ratate sau care nu au fost distruse în urma intervenţiei iniţiale, potrivit responsabililor de la Pentagon citaţi de ziar. Doi ofiţeri americani au declarat publicaţiei că de la Casa Albă s-a cerut o listă cu obiective lărgită pentru a include „mult mai multe” decât lista iniţială, care indica circa 50 de obiective.

Citeşte şi: Siria se aşteaptă în orice moment la un atac. Suntem pregătiţi să ripostăm

Planificatorii Pentagonului au în vedere de acum participarea bombardierelor forţelor aeriene, precum şi a celor cinci distrugătoare americane care patrulează în prezent în Mediterana orientală, pentru a lansa rachete de croazieră şi rachete sol-aer, rămânând în afara ariei de acţiune a apărării aeriene siriene, potrivit raportului. Portavionul Nimitz cu escorta sa – un crucişător şi trei distrugătoare poziţionate în Marea Roşie – poate să lanseze de asemenea rachete de croazieră asupra Siriei.

„Vor exista mai multe salve şi o evaluare după fiecare raid, dar totul limitat la 72 de ore şi o indicaţie clară când vom fi terminat”, a declarat ziarului un ofiţer la curent cu planurile militare americane.

Aproximativ 200 de manifestanţi s-au reunit duminică în faţa clădirii Executivului american, afişând bannere pe care scria „Pace în Siria”, pancarte cu „Bombardarea Siriei nu va proteja oamenii, îi va ucide” şi lansând sloganuri precum „Obama, jos mâinile de pe Siria„, în semn de protest faţă de un plan de intervenţie militară americană în această ţară ce urmează să fie dezbătut luni, în Congres.