Turcia va avea un nou premier. Este un aliat-cheie al preşedintelui ţării

Partidul de guvernământ, AK, se pregăteşte să numească un aliat-cheie al preşedintelui ţării, Recep Tayyip Erdogan, în funcţia de prim-ministru, după ce Ahmet Davutoglu şi-a anunţat demisia din funcţie, în urmă cu două săptămâni.

22 mai 2016, 12:46
Turcia va avea un nou premier. Este un aliat-cheie al preşedintelui ţării

Binali Yildirim, fost ministru al Transporturilor, este singurul candidat la funcţia de premier, s-a aflat cu ocazia congresului extraordinar al partidului ce se desfăşoară la Ankara.

Adresându-se asistenţei, el a spus că Turcia are nevoie de o nouă Constituţie şi de un sistem executiv prezidenţial. Surse din Istanbul au informat că Yildirim are aceeaşi viziune politică ca şi Erdogan.

Yildirim preia funcţia de premier într-un moment Turcia se confruntă tot mai des cu ameninţări teroriste din partea grupării kurde PKK şi a jihadiştilor Statului Islamic. Luând cuvântul în cadrul Congresului, Yildirim a jurat că, în calitate de premier, va continua lupta împotriva militanţilor kurzi şi a jihadiştilor din SI.

Citeşte şi Premierul Turciei confirmă că nu va candida la şefia partidului

Alegerea lui Yildirim în funcţia de premier al Turciei nu a surprins pe nimeni, ştiindu-se că este de mult timp favoritul actualului preşedinte turc. El i-a fost loial lui Erdogan în multe situaţii-cheie şi în vremuri mai grele, iar loialitatea lui pare să fi dat acum roade.

Yildirim a fost ministru al Transporturilor, iar apoi a candidat la Primăria oraşului Izmir, la cererea lui Erdogan. Numele lui se vehicula încă de la congresul AKP de anul trecut, spunându-se că va fi noul premier al Turciei.