Turismul în ţările din estul Europei, grav afectat de războiul din Ucraina. România este şi ea pe listă

CNN a realizat zilele trecute un reportaj despre cum a afectat războiul din Ucraina ţările vecine din estul Europei. România este şi ea pe listă

08 aug. 2022, 11:50
Turismul în ţările din estul Europei, grav afectat de războiul din Ucraina. România este şi ea pe listă

Julie şi-a făcut rezervări pentru a merge în excursii în Varșovia încă de anul trecut. Abia aşteapta să-și petreacă weekend-urile în capitala poloneză vizitând obiectivele turistice, plimbându-se prin parcurile acesteia și mâncând pierogi. În iunie 2022, înaintea primei călătorii în Varşovia, apropiaţii ei au început să fie îngrijoraţi.

„Mama mea și câțiva prieteni au spus: Varșovia este destul de aproape de Ucraina, nu ești îngrijorat?„, a povestit Julia. Dar ea nu era. „Nu am avut nicio ezitare”, spune ea.

Julie a vizitat Varșovia de patru ori până acum şi, spune ea, s-a îndrăgostit de oraș. „Este un loc fascinant cu atât de multă istorie”.

„Orașul vechi a fost reconstruit după război și este frumos. Are parcuri minunate, vremea este bună vara – este un loc fabulos, iar oamenii sunt foarte prietenoși. Mă întorc mâine – nu cred că există vreo îngrijorare legitimă”.

Din păcate, nu orice potențial turist se simte la fel ca ea. Nu numai că Polonia împarte granița cu Ucraina, dar imaginile cu refugiații care trec granița par să sporească proximitatea în mintea oamenilor, cu un efect devastator pentru industria turismului.

La sfârșitul lunii martie, viceministrul polonez pentru sport și turism, Andrzej Gut-Mostowy, a declarat presei că circa 30 – 40% din rezervările făcute de turiştii străini au fost anulate.

Compania aeriană europeană Jet2 a suspendat chiar și zborurile către Polonia în martie. Vor începe din nou în septembrie, doar prea târziu pentru vacanțele de vară.

Este o tendință care poate fi văzută în toată Europa de Est, notează CNN. Operatorul de turism Last Night of Freedom, care organizează petreceri pentru burlaci în toată Europa, a anunţat că rezervările pentru Cracovia au scăzut cu 60% pentru vara anului 2022.

„Cred că de când a început invazia Rusiei în Ucraina, oamenii auzeau despre bombe aproape de graniță, iar acum au această imagine în cap”, spune fondatorul Matt Mavir.

Siguranța personală nu este singurul motiv pentru care oamenii preferă să evite vacanţele în ţările est europene.

„Oamenii spun că nu vor să meargă undeva și să se vadă că se distrează într-un loc în care percep că există o mulțime de refugiați. Cineva și-a pierdut casa și tu ești acolo în tricouri asortate, bei bere – există o juxtapunere care nu se potrivește”.

Pe de altă parte, Giulia Mulè, un blogger din Wrocław, spune că „ucrainenii au fost în Polonia din totdeauna – sunt țări vecine”.

„În martie și aprilie au existat o mulțime de inițiative și centre care oferă donații. Dacă ai ști unde sunt, ai vedea cozi de mame și copii în anumite momente ale zilei. A fost trist, dar și plăcut să vezi cum mulţi ajutau. Și nu e ca și cum ți-ar afecta vacanța. Gările au fost transformate în puncte pentru refugiați, dar nu mai este așa acum.”
Cât despre grijile legate de siguranță, Mule spune: „Dacă te gândești la asta în mod rațional, nu există absolut niciun risc”.

Nu doar Polonia a fost afectată. Agenţia Last Night of Freedom spune că rezervările sale către Budapesta. în Ungaria, au scăzut cu 45% și către Riga, Letonia, cu 39%.

Cifrele Agenției Maghiare de Turism arată o scădere de 37% a numărului turiştilor străini în primele șase luni din 2022, față de 2019. Americanii au scăzut cu 65%. Se spune că cifrele sunt în creștere și speră să vadă sfârșitul anului cu doar 10% în scădere.

Slovacia, care împarte granița cu vestul Ucrainei, a înregistrat o scădere a numărului de vizitatori străini cu 49% față de 2019, potrivit cifrelor consiliului său de turism din ianuarie până în mai. „Este greu de spus câți nu au vizitat din cauza fricii de pandemie și câți sunt îngrijorați de conflictul din Ucraina”, a spus un purtător de cuvânt.

Capitala Bratislava se află la granița cu Austria, la o oră de Viena – și la 16 ore de Kiev. Cu toate acestea, granița comună este suficientă pentru a speria oamenii.

Situația afectează chiar și țări care nu au graniță cu Ucraina. Liina Maria Lepik, directorul Oficiului Estonian de Turism, spune că jumătate din cele 350 de nave de croazieră programate să viziteze Tallinn în 2022 au fost anulate „ca efect direct al războiului”.

„Am auzit despre impactul războiului ca motiv pentru anularea călătoriilor de grup, dar nu am văzut impactul direct al războiului în statisticile turismului”, spune Lepik. „Numărul de vizitatori s-a îmbunătățit treptat în fiecare lună” – a adaugat ea, precizînd că numărul turiştilor nu se apropie încă de nivelurile de dinainte de pandemie.

Nu toți au fost la fel de norocoşi. În ianuarie, Jacek Legendziewicz spera că 2022 va fi anul în care compania sa din Cracovia îşi va reveni după pandemie. Dar apoi a venit invazia ruşilor în Ucraina. Şi au pierdut 80% din rezervările de grup în trei zile.
„A fost nevoie să primim imediat refugiații din Ucraina, iar acest lucru a umplut parțial hotelul”, spune el.
„Pentru a funcționa, însă, aveam nevoie de turiști normali”.

Chiar și acum, deși cifrele comisiei de turism din Polonia spun că numărul de vizitatori este în creștere, Legendziewicz, care este și director adjunct al Camerei Hotelurilor din provincia Małopolska, are în continuare probleme. Numărul de vizitatori străini „crește foarte lent”. Oaspeții străini au scăzut cu 60%. „Rezultatul este de trei ori mai rău decât în ​​2019”, spune el.

„Tot aud că Polonia, Cracovia sunt prea aproape de război”.

Interesant este că două țări din regiune înregistrează o creștere a turiștilor. Moldova, care se învecinează cu Ucraina, a înregistrat mai mulți vizitatori străini în primul trimestru al anului 2022 decât înainte de pandemie, trecând de la 31.000 de turiști nerezidenți în 2019 la 36.100 în 2022.

Şi Lituania, care se învecinează cu Belarus, aliatul Rusiei, spune că până în iunie, numărul de vizitatori era la 88% față de nivelul din 2019. Acești „vizitatori” includ ucraineni care fug de conflict, dar numărul din Letonia, Marea Britanie și Statele Unite a crescut.

Chiar și Polonia, cu o scădere de 25% a turismului total din februarie până în mai 2022, a înregistrat o creștere cu 20% a vizitatorilor din SUA. Un purtător de cuvânt al Oficiului Polonez de Turism a declarat pentru CNN că eliminarea măştilor în Polonia, renunţarea la regulile de izolare și de carantină în martie „ar trebui să fie luată în considerare”.

Situaţia din Polonia nu arată deloc bine. „Situația a devenit foarte instabilă și imprevizibilă”, spune Wojtek Mania, de la Organizația de Turism din Poznań. Orașul nu are încă cifre pentru 2022, dar Mania spune că „influența războiului este foarte intensă”.

Pe măsură ce a început invazia, țările scandinave și Spania au anulat rezervările, a spus el. Apoi Marea Britanie li s-a alăturat, iar operatorii de turism au anulat călătoriile „în număr foarte mare”.
El spune că oamenii „nu iau în considerare geografia” și unesc o regiune întreagă. De fapt, spune el, ideea de „Europa de Est” și „Europa de Vest” este o întoarcere înapoi la vremurile sovietice și aceste concepte sunt atât de înrădăcinate în conștiința publicului încât anulează geografia simplă și faptele.

S-ar putea să existe un alt factor care să facă să scadă cifrele – faptul că, după doi ani de pandemie, oamenii rezervă călătorii de pe lista de dorințe, ceea ce înseamnă că locurile mai puțin cunoscute sunt trecute cu vederea. Aceasta este teoria lui Tom Smith, director general regional pentru Europa la Intrepid Travel.

 

România și Polonia, cele mai afectate

Smith consideră că Polonia și România au înregistrat o scădere semnificativă după invazia Rusiei în Ucraina.

„Am călătorit recent în România și, deși au fost câțiva turiști, localnicii mi-au spus că au văzut o scădere mare a turismului, mai ales în zona Deltei Dunării, cea mai apropiată de Ucraina.

Când a avut loc prima invazie, a existat o reticenţă în legătură cu călătoria în Europa de Est în general. Acum oamenii au văzut că războiul este limitat în Ucraina, se simt mai încrezători. Dar când vine vorba de țările care se învecinează cu Ucraina, există este încă o oarecare reticență.

Din păcate, acesta este într-un moment în care localnicii au nevoie de turism mai mult ca niciodată, pe măsură ce se recuperează din pandemie. Oamenii ar putea să nu fie siguri dacă este potrivit să viziteze – dar călătorind în acele țări, le susțineți eforturile de a ajuta refugiații ucraineni”, spune Tom Smith, director general regional pentru Europa la Intrepid Travel.

În plus, acestea sunt locuri frumoase de vizitat în sine, adaugă Mulè.

„Sfârșitul verii, începutul toamnei este una dintre cele mai bune perioade pentru a merge. Este foarte cald, însorit, dar nu prea cald. Sunt munți, litoral, orașe… și, deși prețurile cresc, dacă ești plătit în lire sau dolari, vei ieși la o masă foarte bună și vei râde când vine nota de plată.”

Iar dacă v-ați întrebat ce puteți face pentru a ajuta Ucraina, spune ea, vizitarea acestor țări ar fi un bun început.

„În Polonia am primit milioane de refugiați. Este o creștere mare a numărului de persoane care accesează serviciile poloneze. Așa că, cu cât sprijiniți mai mult Polonia, cu atât mai mult sprijiniți Ucraina.”