Turistă la 78 de ani: Vând miez de nucă, scutesc banul şi mai fac de-o călătorie

Claudia Matei din Vorniceni, Străşeni, poate da o lecţie de viaţă multor tineri din ziua de azi. Femeia are la cei 78 de ani o poftă nebună de viaţă şi de frumos. Trăieşte dintr-o pensie modestă, dar asta nu o opreşte să călătorească. A vizitat Bulgaria, Italia, Austria, Ungaria, Franţa şi Olanda. Acum, la aproape opt decenii de viaţă, bătrâna strânge bani să viziteze Germania şi Portugalia.

19 feb. 2013, 20:15
Turistă la 78 de ani: Vând miez de nucă, scutesc banul şi mai fac de-o călătorie

Claudia Matei a lucrat 37 de ani la o fermă agricolă. A muncit toată viaţa, şi-a făcut casă, şi-a crescut copiii şi cei patru nepoţi. Acum zice că merită să facă ce-i place cel mai mult, să călătorească. De-a lungul anilor a străbătut Bulgaria, Italia, Austria, Ungaria şi Olanda, iar acum se pregăteşte de o vacanţă în Germania şi Portugalia.

Anul trecut pensionara şi-a realizat visul cel mare: a fost la Paris. „De fapt, ne-am oprit prin mai multe oraşe, dar aista mi-a plăcut cel mai mult. Foarte frumos! Nişte clădiri vechi, leii ceia din piatră pe clădiri, străzi pietruite… Pe vreme ploioasă nu vezi glod pe drum, o plăcere! Am fost şi la Turnul Eiffel. Eu aş fi vrut să urc pe scări, dar nu mi-au dat voie – cică îmi trebuia o zi întreagă ca să ajung în vârf. Aşa că am urcat cu ascensorul. Era tare rapid, ca un scrânciob. În Franţa am gustat brânza lor cu mucegai, dar nu mi-a plăcut. Nici nu am cumpărat”, îşi aminteşte călătoarea.

Mătuşa Claudia trăieşte din pensie, ca majoritatea ţăranilor, iar ca să adune bani pentru călătorii, toamna strânge nuci, pe care le sparge iarna, stând lângă sobă. „Vând miezul, scutesc banul şi mai fac de-o călătorie. Ultima m-a costat 350 de euro pentru 10 zile. Nu-i chiar atât de scump, pentru cine înţelege”, spune bătrâna pentru apropomagazin.md.

Copiii i-au zis să se astâmpere, să stea acasă, lângă nepoţi. Dar pe mătușa Claudia nu-i ascultă. „Le-am spus că până la 80 de ani nu mă las. Ei parcă se ruşinează că eu umblu așa pe drumuri. Dar am lucrat toată viaţa, parcă nu-mi ajunge? Acum mă primblu şi eu oleacă. Dar cred ca și ei vor fi ca mine, căci ce iese din mâţă şoareci prinde”, a spus cea mai vârstnică turistă din Republica Moldova.