Turiştii din Hunedoara, ATENŢIONAŢI să se ferească de VIPERE

Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara atrage atenţia turiştilor care preferă drumeţiile la munte asupra faptului că în această perioadă a anului viperele sunt mai periculoase decât de obicei, în contextul în care ele se află în ciclul de reproducere.

09 iun. 2014, 15:55
Turiştii din Hunedoara, ATENŢIONAŢI să se ferească de VIPERE

„Excursioniştii trebuie să cunoască pericolul pe care îl reprezintă viperele în această perioadă, modalităţile de prevenire a atacului acestora şi care sunt primele măsuri de ajutor care trebuie luate în caz de muşcătură. Din luna iunie şi până în august ele îşi perpetuează specia şi sunt extrem de periculoase”, se arată într-un comunicat al DSP Hunedoara, potrivit Agerpres.

Turiştilor li se recomandă să poarte bocanci de munte, chiar dacă afară temperatura este ridicată, şi să fie atenţi pe unde calcă. De asemenea, excursioniştii sunt avertizaţi să nu ridice pietre mari pentru că sub ele s-ar putea găsi şerpi, iar dacă se află într-o zonă cu vegetaţie înaltă, să lovească uşor plantele cu un băţ şi vipera va părăsi locul respectiv.

În cazul în care un turist este muşcat accidental de o viperă, victima va trebui să primească un tratament cu ser antiviperin. Oamenii sunt sfătuiţi să ceară ajutor la numărul de urgenţă 112, iar persoana în cauză să fie transportată la spital. În judeţul Hunedoara serul antiviperin se află în stoc la spitalele din Deva, Hunedoara, Petroşani, Haţeg, Orăştie şi Vulcan.

Reprezentanţii DSP Hunedoara afirmă că riscurile ca o persoană să moară de pe urma unei muşcături de viperă sunt rare, deoarece mai mult de jumătate dintre muşcături sunt „uscate”, fără inoculare de venin.

Viperele pot fi întâlnite în Masivul Retezat, pe Defileul Jiului şi în zona Cetăţii Deva. Viperele se deosebesc de ceilalţi şerpi prin corpul scurt şi gros, cu o coadă care se termină brusc. Reptilele prezintă pe spate un desen în zigzag, iar pe cap un semn în forma literei V întors.