Turkmenistanul a rămas fără Coca-Cola. Cauza este criza din acestă ţară din Asia Centrală

Consumatorii de Coca-Cola din Turkmenistan, republică din Asia Centrală, se confruntă cu o criză de Coca-Cola. Celebra băutură răcoritoare nu mai ajunge la ei ca altădată, din cauza crizei.

23 nov. 2017, 18:28
Turkmenistanul a rămas fără Coca-Cola. Cauza este criza din acestă ţară din Asia Centrală

Până acum, compania Coca-Cola care este prezentă în Turkmenistan din 1998 nu a avut probleme cu livrarea băuturii internaţionale. „Găseai (Coca-Cola) peste tot, iar acum se mai găseşte în câteva magazine şi preţul a crescut uluitor”, spune Merguen Kakaiev, un şofer de taxi în vârstă de 24 de ani.

De vină pentru această penurie dede Coca-Cola sunt limitele draconice ale conversiile de devize menite să susţină moneda naţională pe linia de plutire, după prăbuşirea, în 2014, a preţurilor hidrocarburilor, care reprezintă 90% din exporturi.

În ciuda tuturor temerilor privind o eventuală sistare a livrărilor de Coca Cola, compania americană a fost nevoită să dea asigurări că este vorba numai despre o „penurie trecătoare de materii prime” din cauza unor „dificultăţi provizorii de conversie a devizelor”.

Cea mai recentă devalorizare a monedei naţionale din Turkmenistan – manatul- s-a produs la începutul anului 2015, când aceasta a pierdut o cincime din valoarea sa. Dar devizele sunt în continuare supraevaluate, cursul fiind de 8 manaţi pentru un dolar SUA pe piaţa neagră, adică dublul cursului oficial.