TURUL FRANŢEI 2018. Câştigător SURPRIZĂ! S-a impus în premieră deşi nu a avut nici o clasare în top 10!

Geraint Thomas (Ţara galilor) a câștigat în premieră Turul Franței și, în absența unei catastrofe, va duce tricoul galben, duminică, până la Paris, în ceea ce va fi a patra victorie consecutivă pentru echipa Sky în "Marea Buclă".

28 iul. 2018, 15:58
TURUL FRANŢEI 2018. Câştigător SURPRIZĂ! S-a impus în premieră deşi nu a avut nici o clasare în top 10!

Geraint Thomas s-a transformat din rutier de velodrom și de curse clasice într-un pretendent la victorie în clasamentul general din Marile Tururi. E primul ciclist care câștigă un Mare Tur fără să fi avut înainte o clasare măcar în Top 10, de la Alberto Contador în 2007 încoace. Cu diferența că Alberto Contador avea 24 de ani atunci și era un cățărător în plină explozie, în timp ce Geraint Thomas are deja 32 de ani, iar cea mai importantă victorie a sa într-o cursă de etape a venit în urmă cu o lună, în Criteriul Dauphine.

Galezul e al treilea câștigător britanic diferit pe care Sky l-a oferit din 2012 încoace, după Bradley Wiggins (o victorie) și Chris Froome (4 victorii).

Practic, de la înființarea din 2009, Sky a pierdut tricoul galben doar de 3 ori, o performanță copleșitoare, care s-a lăsat cu ouă în parbriz, huiduieli și suspiciuni de dopaj, dar și care a schimbat lingua franca din pluton în engleză. Marea Britanie ajunge în Top 5 națiuni victorioase la Paris, cu 6 victorii, după inevitabilele Franța (36), Belgia (18), Spania (12) și Italia (10), depășind Luxemburg.