TVR anunţă CONCEDIERI COLECTIVE, reducerea timpului de lucru şi TĂIEREA salariilor

Consiliul de Administratie al TVR a decis reducerea timpului de lucru in institutie de la cinci la patru zile pe saptamana, ceea ce implica si reducerea salariilor, potrivit unui anunt facut chiar de televiziunea publica. Mai mult, planul de redresare a instituţiei prevede şi concedieri colective.

28 iul. 2015, 12:51
TVR anunţă CONCEDIERI COLECTIVE, reducerea timpului de lucru şi TĂIEREA salariilor

Reducerea timpului de lucru de la cinci la patru zile, la TVR, şi scăderea salariilor au declanşat un protest al angajaţilor. Potrivit televiziunii publice, aproximativ 100 de salariati au manifestat „împotriva soluţiilor pe care actuala conducere le-ar avea în vedere pentru depăşirea problemelor financiare”.

Consiliul de Administrație al TVR a adoptat, marţi, un plan de măsuri organizatorice și administrative în vederea atenuării efectelor financiare determinate de blocarea conturilor de către ANAF.

Printre principalele măsuri se numără şi reduceri de personal prin concediere colectivă, „în condițiile în care, după blocarea conturilor TVR, televiziunea publică nu poate efectua decât plățile aferente drepturilor salariale și datoriilor către stat, ceea ce ar putea duce la blocarea activității TVR în scurt timp”. CA al TVR a decis în ședința de marți: reducerea temporară a activității pentru perioada 1 august — 31 decembrie 2015, inițierea consultărilor cu sindicatele cu privire la restructurarea și reducerea de personal, prin concediere colectivă, și diminuarea, până la 70-75%, a sumei aferente contractelor de prestări servicii, de muncă pe perioadă determinată și celor privind cumulul de salarii cu pensii.

Alte măsuri adoptate sunt reducerea cu 20% în medie lunară a drepturilor de autor și a drepturilor conexe, „neangajarea producției unor emisiuni generatoare de costuri mari”, reducerea cheltuielilor curente, atragerea de finanțări și participări în servicii pentru derularea unor proiecte editoriale și renegocierea unor contracte comerciale.

Săptămâna trecută, CA al SRTV a decis închiderea, de la 1 august, a postului TVR News, conținutul urmând a fi preluat de celelalte canale TVR, precum și comasarea Direcției Știri cu Departamentul Emisiuni și Știri Sportive, în vederea diminuării posturilor de conducere.

„Pentru ca numerarul existent să fie gestionat judicios, conducerea executivă a TVR a luat deja măsuri de diminuare a cheltuielilor aferente producției, prin reducerea drastică a deplasărilor și a altor activități generatoare de costuri, însă, pentru depășirea situației, acestea nu sunt suficiente”, se mai arată în comunicat.

Deciziile luate de Consiliul de Administraţie vine în condiţiile în care, în urmă cu o săptămână, ANAF a blocat conturile TVR din cauza neplăţii datoriilor la bugetul de stat, care au atins valoarea de 700 de milioane de lei.