Argentina, campioană mondială! Messi şi-a împlinit visul: 3-3 şi 4-2 la penalty-uri cu Franţa

Argentina a câştigat, duminică, pentru a treia oară în istorie, Cupa Mondială, după ce s-a impus în finala cu Franţa, scor 2-2 după 90 de minute, 3-3 după 120 de minute şi 4-2 la loviturile de departajare!

18 dec. 2022, 17:21
Argentina, campioană mondială! Messi şi-a împlinit visul: 3-3 şi 4-2 la penalty-uri cu Franţa

ARGENTINA – FRANŢA 3-3, 4-2 la penalty-uri! Argentina a devenit pentru a treia oară campioana mondială, după ce a învins-o pe Franța în finala turneului final la loviturile de departajare!

ARGENTINA – FRANŢA 3-3, 4-2 la penalty-uri LIVE TEXT

Montiel GOL! 4-2

Kolo Muani GOL! 3-2

Paredes GOL! 3-1

Dybala GOL! 2-1

Coman RATARE! 1-1

Messi GOL! 1-1

Mbappe GOL! 0-1

120+3′ – final. Argentina – Franţa 3-3. Urmează loviturile de departajare

118′ – Mbappe marchează dintr-un penalty acordat după henţul lui Monitel

109′ – Messi marchează după o minge respinsă de Lloris. Argentina – Franţa 3-2!

90+7′ – final. Argentina – Franţa 2-2. Urmează prelungirile!

81′ – Mbappe egalează cu un şut la colţul lung. Argentina – Franţa 2-2!

80′ – Mbappe marchează dintr-un penalty scos de Kolo Muani. Argentina – Franţa 2-1!

55′ – Rabiot primeşte cartonaşul galben pentru o intrare dură asupra lui De Paul

45+7′ – pauză. Argentina – Franţa 2-0.

40′ – Giroud şi Demebele  sunt schimbaţi cu Thuram şi Kolo Muani

36′ – Di Maria marchează după un contraatac fabulos al sud-americanilor. Argentina – Franţa 2-0!

23′ – Messi deschide scorul dintr-un penalty scos de Di Maria. Argentina – Franţa 1-0!

14′ – Kounde respinge mingea trimisă de Messi pentru Di Maria. Acesta ar fi rămas singur cu portarul

5′ – Mac Alister il testeaza pe Lloris cu un sut din afara careului

1′ – start de partidă. A început finala Cupei Mondiale 2022, Argentina – Franţa

Argentina – Franța, echipele de start

ARGENTINA (4-4-2): E. Martinez – Molina, Romero, Otamendi, Acuna – Di Maria, De Paul, Enzo Fernandez, Mac Allister – Messi, J. Alvarez. SELECȚIONER: Lionel Scaloni.

FRANȚA (4-3-3): Lloris – Kounde, Varane, Upamecano, T. Hernandez – Griezmann, Tchouameni, Rabiot – Dembele, Giroud, Mbappe. SELECȚIONER: Didier Deschamps.

Campioana mondială en titre, Franţa, şi naţionala Argentinei, dublă câştigătoare a trofeului în urmă cu câteva decenii, luptă pentru titlul suprem în Qatar, de la ora 17.00, pe  „Lusail Iconic Stadium“. E meciul care fie că va completa „zeificarea“ lui Messi (35 de ani), fie că va întregi ridicarea lui Mbappe (24 de ani) la rangul de cel mai bun fotbalist al lumii, la ora actuală.

Marea finală, transmisă în direct de TVR 1, va fi arbitrată de polonezul Szymon Marciniak. În vârstă de 41 ani, arbitrul polonez Szymon Marciniak a fost desemnat de FIFA pentru a conduce marea finală dintre Argentina și Franța.

Polonezul a arbitrat ambele naționale la acest turneu final. Szymon Marciniak a condus jocul dintre Argentina vs. Australia (2-1) și cel dintre Franța vs. Danemarca (2-1).

TVR LIVE VIDEO ARGENTINA – FRANŢA ONLINE STREAMING. Argentina a jucat în Qatar în grupa C (cu Polonia, Mexic şi Arabia Saudită), pe care a terminat-o pe primul loc, după care a trecut în optimi de Australia (scor 2-1), în sferturi de Ţările de Jos (scor 6-5 în urma loviturilor de departajare) şi de Croaţia în semifinale (scor 3-0).

Franţa a evoluat în grupa D, cu Australia, Tunisia şi Danemarca, şi a acces în optimi de pe primul loc. Francezii au trecut de Polonia în optimi (scor 3-1), de Anglia în sferturi (2-1) şi de Maroc în semifinale (2-0).

Argentinienii au în palmares două titluri de campioni mondiali, obţinute în 1978 şi 1986. În 1990 şi 2014, Argentina s-a clasat pe locul doi la CM. La ediţia din 2018, argentinienii nu au trecut de optimi, ei fiind învinşi atunci chiar de Franţa, cu scorul de 4-3.


TVR LIVE VIDEO ARGENTINA – FRANŢA ONLINE STREAMING. Franţa este campioana mondială din 2018 şi a mai câştigat titlul mondial în 1998. În 2006, francezii s-aau clasat la CM pe locul doi, iar în 1986 au fost pe locul trei, după ce la ediţia precedentă (1982), terminaseră pe patru.

CROAŢIA – MAROC 2-1. Modric şi compania iau bronzul la CM 2022 din Qatar

La meci va fi prezent şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, alături de soţia sa Brigitte, dar şi alte vedete ale fotbalului francez. În schimb, nu vor fi prezenţi atacantul Karim Benzema sau fostul preşedinte al UEFA, Michel Platini.

Selecţionerul Argentinei, Lionel Scaloni, cel mai tânăr antrenor prezent la CM, la doar 44 de ani, a afirmat că finala nu trebuie văzută doar ca un duel între Lionel Messi şi Kylian Mbappe.

La rândul său, Didier Deschamps a afirmat că nu este stresat şi se gândeşte doar la meci, subliniind că echipa Franţei este cel mai bun lucru care s-a întâmplat în viaţa sa profesională.

De știut:

  • La meci va fi prezent şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, alături de soţia sa Brigitte, dar şi alte vedete ale fotbalului francez. În schimb, nu vor fi prezenţi atacantul Karim Benzema sau fostul preşedinte al UEFA, Michel Platini.
    Preşedintele argentinian, Alberto Fernandez, a declarat sâmbătă că nu va asista la finala Cupei Mondiale, sugerând printre rânduri că ar fi vorba de superstiţie, pentru a nu aduce ghinion echipei naţionale.

Fanii argentinieni și-au cheltuit toate economiile pentru a-i vedea pe jucători la Cupa Mondială

În Qatar au făcut deplasarea peste 60.000 de argentinieni, însă mulți dintre ei nu se așteptau ca Messi&Co să ajungă așa departe la această competiție, cu toate că își doreau enorm.

Mulți dintre fani au recunoscut că au făcut mari sacrificii să ajungă la Cupa Mondială, iar unii dintre ei nici măcar nu au bani pentru a reveni în țară.

Chiar și un patron de mic butic a făcut eforturi considerabile pentru a merge în Qatar. Este cazul avocatului Nicolas Orellano (30 de ani), un suporter care are și o mică afacere cu vinuri în Buenos Aires.

„Nu am bani și habar nu am cum o să ajung acasă, dar în niciun caz nu plec. Acum suntem atât de aproape de a-l vedea pe Messi ridicând trofeul Cupei Mondiale!

Politicienii noștri de acasă ne-au lăsat baltă, dar nu și echipa noastă. Ei sunt singura noastră speranță pe care o avem”, a spus Nicolas Orellano, potrivit presei britanice.

El a găsit cea mai ieftină variantă de a ajunge la Cupa Mondială, însă cu multe escale: a zburat peste 13.000 de kilometri. A ajuns mai întâi în Spania, apoi la Londra, a trecut prin Dubai și apoi a ajuns la Doha.

Unii fani argentinieni nici nu aveau bani să își cumpere mâncare, așa că, într-o seară, au primit un miel de la ambasadorul Argentinei în Qatar, miel pe care l-au gătit la proțap, în fan-zone-ul amenajat.

Volodimir Zelenski, refuzat de FIFA. Preşedintele Ucrainei voia să transmită un mesaj înaintea finalei CM 2022

„Este un fel de nebunie a noastră, care ne aduce aici, când avem atât de puțin. Prietena mea m-a susținut cu 500 de dolari când mi s-au terminat banii.

Dar știu unii oameni care și-au vândut casele pentru a face rost de bani să meargă în Qatar. Oamenii din Argentina suferă, dar le place, astfel încât noi suntem foarte mulți aici.

Chiar ni s-au donat bani pentru a putea să rămânem și să susținem echipa. Încă nu am bilet pentru finală, dar aș da orice să fiu acolo. Am fost la 5 meciuri până acum și sunt sigur că o să câștigăm”, a spus Nicolas.

Unii argentinieni și-au vândut chiar și casele pentru a merge la Cupa Mondială
Au existat unii argentinieni care și-au vândut casele. Alții au epuizat economiile pentru locuință. Javier Mahmud, un contabil de 36 de ani, s-a luptat să strângă bani pentru a-și cumpăra o casă în Buenos Aires, împreună cu partenera sa, Carla Barletta.

Aceasta l-a susținut însă în decizia de a cheltui acei bani doar pentru a merge la Cupa Mondială din Qatar. Pentru a ajunge la destinație, cei doi au găsit o rută prin Egipt și Liban.

„Țara noastră se află într-o stare deplorabilă din punct de vedere economic, dar Messi ne va răsplăti, câștigând mâine. Mai am foarte puțini bani și nu am bilet la finală, însă sper să găsesc o modalitate de a fi acolo, mai ales după ce am fost alături de echipă până aici, atât de departe.

O să fiu falit când ajung acasă, fără bani pentru cadouri de Crăciun, dar nu îmi pasă, iar familia mea va înțelege. Singurul cadou pe care îl dorim este Cupa Mondială”, a precizat Javier Mahmud.

Nivelul de trai în Argentina este unul scăzut, cu o inflație foarte mare, de două cifre. Iar asta se întâmplă de câteva decenii.

Patru din zece argentinieni trăiesc în sărăcie, iar venitul mediu este de 366 de euro pe lună. Astfel, mulți argentinieni au două sau chiar trei locuri de muncă, iar unii lucrează chiar și 16 ore pe zi.

Argentina are șansa să câștige al treilea titlu mondial, după o pauză de 36 de ani. În 1986, marele Maradona ridica ultimul trofeu.

Gafa Nike înainte de finală

Nike, firma americană care sponsorizează naționala Franței, n-are dubii înaintea finalei Mondialului. Furnizorul de echipamente al „cocoșului galic” a început deja promovarea tricourilor inscripționate cu trei stele, cum ar arăta de acum înainte materialele francezilor în cazul în care Mbappe&co. se impun în fața Argentinei.

Franța a cucerit Mondialul în 1998 și în 2018 și visează să se încoroneze din nou în competiția supremă din fotbal. Ceea ce ar adăuga o stea în plus pe echipamentul „Les Bleus”, care conține în prezent „doar” două astfel de simboluri.

Cu două zile înaintea finalei, cei de la Nike au lansat pe site-ul oficial o reclamă prin care promovează vânzarea tricourilor cu trei stele în dreptul logo-ului. Apoi, au îndepărtat anunțul respectiv, însă fanii au fost suficient de vigilenți pentru a surprinde și viraliza tentativa de merchandising a americanilor.

Între timp, reprezentanții Nike au decis să nu mai promoveze în vreun fel vânzarea tricourilor respective, așteptând deznodământul din finală, notează prestigioasa publicație AS.