TVR, sume URIAŞE plătite pentru competiţiile sportive. VEZI LISTA

Organizaţia Europeană a Televiziunilor Publice (EBU) a început demersurile pentru eliminarea TVR din organizație, din cauza datoriilor de 16 milioane de franci elvețieni acumulate de televiziunea publică.

22 apr. 2016, 20:28
TVR, sume URIAŞE plătite pentru competiţiile sportive. VEZI LISTA

Pagina de Media a publicat prețurile cu care TVR a cumpărat drepturile de difuzare ale competițiilor sportive. Acestea au fost achitate parțial sau deloc. În cazuri precum Jocurile Olimpice sau EURO, drepturile sunt negociate cu deținătorii, dar partea tehnică, de transmisie a semnalului prin satelit, este asigurată prin EBU.

Pentru EURO 2016 s-au purtat discuții pentru drepturi, însă TVR n-a reușit să ofere garanția pentru suma avansată (3-3,5 milioane de euro). De precizat este că discuțiile nu s-au purtat prin EBU.

Pentru Jocurile Olimpice de la Rio, TVR trebuia să plătească aproximativ două milioane de euro, însă acest pachet a inclus și Olimpiada de Iarnă din 2014. Acestea n-au fost cumpărate prin EBU.

TVR a plătit pentru preliminariile Campionatului European din 2016 și pentru mondialul din 2018, prin EBU, între 5 și 6 milioane de euro. În pachet erau incluse și alte competiții sportive, printre care două ediții de Cupa Confederațiilor.

Aceeași sursă notează că pentru Campionatul Mondial din 2018, tot prin intermediul EBU, la pachet cu ediția din 2022, s-au plătit între 8 și 10 milioane de euro.

Cea mai scumpă achiziție a TVR este Liga Campionilor, sezoanele 2009-2012, unde Televiziunea Publică s-a angajat să plătească aproximativ 35 de milioane de euro, plus TVA.