Uber lansează în România abonamentul lunar care oferă beneficii exclusive pentru utilizatorii frecvenți, cum ar fi acces prioritar la șoferi cu rating ridicat, dar și suport dedicat pe chat cu agenții companiei.
Astfel, cei care optează pentru Uber One pot acumula între 10% și 15% în credietele Uber One pentru fiecare cursă eligibilă, precum UberX sau Uber Black, marcate corespunzător în aplicație. Creditele sunt aplicate automat la cursele viitoare și expiră după 60 de zile.
Creditele vor fi deduse automat din tariful călătoriei înainte de aplicarea oricăror promoții. Compania mai menționează, de asemenea, că acestea nu sunt carduri cadou, metode de plată electronice sau produse ori servicii similare și nu pot fi transferate altor utilizatori sau răscumpărate în numerar sau prin alte metode de plată.
Compania menționează și faptul că toate beneficiile sunt valabile doar pentru cursele eligibile, iar condițiile pot varia în funcție de disponibilitate sau de ora comenzii. Costul unui abonament este de 20 de lei pe lună sau 200 de lei pe an, iar prima lună este gratuită. Potrivit reprezentanilor, un utilizator face economii de 30 de lei pe lună dacă își facă abonament One.
În țara noastră, Uber este disponibil în 25 de orașe: București, Brașov, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Constanța, Craiova, Pitești, Ploiești, Galați, Oradea, Brăila, Sibiu, Buzău, Bacău, Râmnicu Vâlcea, Alba Iulia, Arad, Târgu Mureș, Baia Mare, Târgoviște, Suceava, Satu Mare, Botoșani și Tulcea.
În Statele Unite ale Americii, modelul de abonament menționat anterior avea 30 de milioane de utilizatori la finalul anului 2024, acesta fiind folosit atât pentru serviciul de ride-hailing, cât și pentru cel de livrări la restaurante – Uber Eats. Pentru 9,99 dolari pe lună, compania renunță la taxele de livrare pentru comenzile care depășesc un anumit preț, aplicându-se o reducere de 10%. În același timp, abonații primesc înapoi 6% costul curselor Uber.
Însă, în luna aprilie, Comisia Federală pentru Comerț (FTC) a dat în judecată gigantul de ride-hailing, acuzând practici „înșelătoare” de facturare și anulare în cadrul abonamentului Uber One. Conform acuzațiilor, compania a taxat clienții Uber One fără consimțământul acestora și a făcut dificilă anularea abonamentului, cu toate că în mesajul de marketing se menționa „anulează oricând”.
„Americanii s-au săturat să fie înscriși la abonamente nedorite care par imposibil de anulat”, a declarat președintele FTC, Andrew Ferguson, într-un comunicat de presă.
Uber a respins acuzațiile, iar avocații care au reprezentat compania au numit procesul o „investigație grăbită” și au afirmat că plângerea se bazează pe „neînțelegeri”, potrivit CNN Business.