Ucigaşul ambasadorului rus amintit drept un băiat retras, nu un jihadist mânios de către vecinii din copilărie

Publicat: Vineri, 23 Decembrie 2016 21:18 // Actualizat: Vineri, 23 Decembrie 2016 21:18 // Sursa: romaniatv.net

Poliţistul Mevlut Mert Altintaş este amintit de vecinii din orăşelul turc Soke, situat în apropiere de coasta Mării Egee, drept un tânăr curat şi bine îmbrăcat, taciturn şi adeseori retras înainte de a fi admis la Academia de Poliţie din Ankara, ci nu un jihadist mânios care l-a asasinat la începutul săptămânii într-o galerie din Ankara pe ambasadorul rus Andrei Karlov, relatează Reuters.

Altintaş era un tânăr poliţist în vârstă de 22 de ani atunci când l-a împuşcat în spate pe ambasadorul rus de la Ankara. Ulterior, acesta şi-a pierdut viaţa într-un schimb de focuri cu forţele de securitate turce care au intervenit pentru a-l salva pe ambasadorul Karlov.

În Soke, puţini ar putea să-l recunoască pe tânărul la costum negru şi cravată care striga slogane jihadiste peste cadavrul ambasadorului rus de la Ankara.

Pentru familia poliţistului turc este vorba de o tragedie împărtăşită cu cea a familiei Karlov.

"L-am admirat întotdeauna pe fiul lor. Era un băiat plin de respect şi calm, un tânăr foarte drăguţ", a declarat un vecin din orăşelul Soke.

"Atunci când poliţiştii au ajuns la uşa mea, am presupus că a murit la datorie şi au venit să anunţe familia că a devenit un martir. Mama sa a fost devastată atunci când a primit vestea".

Pentru mulţi turci, asasinarea ambasadorului rus reprezintă o imagine a haosului din ţara transformată complet sub conducerea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Turcia luptă de ani buni cu conflictele venite de peste graniţele cu Siria şi Irak, dar şi cu insurgenţa militanţilor kurzi şi cu atentatele comise acasă de către jihadiştii Statului Islamic.

De asemenea, forţele poliţieneşti sunt cuprinse de acelaşi haos, după ce rândurile comandanţilor au fost epurate de "trădători şi terorişti" ca urmare a loviturii de stat eşuate din noaptea de 15-16 iulie. Pentru nimeni nu este o surpriză că în rândurile poliţiei turce au rezistat reţele de islamişti şi naţionalişti.

Erdogan acuză că asasinarea ambasadorului rus a fost orchestrată de clericul islamist Fethullah Gulen. Acesta din urme dezminte. Între timp, orăşelul Soke este situat în una dintre cele mai laice regiuni din Turcia.

În Celtikci, cartierul unde a copilărit tânărul poliţist devenit asasin, toate clădirile sunt în ruină şi acoperite cu mesaje naţionaliste şi religioase.

"Islamul este singura noastră cale", spune un graffiti din orăşelul Soke.

Familia Altintaş locuieşte la al patrulea etaj, unde rufele au rămas şi acum agăţate la uscat, deşi autorităţile turce le-au reţinut pe rudele poliţistului pentru a le audia.

Tatăl Israfil Altintaş susţine că a vorbit cu fiul său chiar în ziua asasinării ambasadorului Karlov. Comportamentul tânărului s-a schimbat radical după ce s-a împrietenit la Academia de Poliţie cu un bărbat identificat drept Sercan B.

"Din câte ştiu eu, el nu era membru al unei organizaţii teroristre sau a unei grupări religioase. Totuşi, a început să fie mai concentrat pe rugăciunile sale, mai introvertit şi tăcut după ce a devenit poliţist", a declarat tatăl asasinului de la Ankara.

Acesta susţine că i-a cerut fiului său să rămână în Izmir, însă acesta a preferat să-l însoţească pe prietenul său Sercan la Ankara.

"Fiul meu era un introvertit şi un băiat tăcut", a declarat mama poliţistului, Hamidiye Altintaş.

Vecinii din copilărie şi-l amintesc drept un băiat retras, care îşi petrecea mare parte din zi cu sora vitregă şi cu bunica din Soke.

"Era întotdeauna pregătit să te ajute. Era un băiat tăcut, care nu a avut prieteni în şcoală", a precizat vecina Bahri Gokciyel.

De asemenea, tânărul a eşuat de două ori în încercarea de a a intra la Academia de Poliţie.

Totuşi, se pare că acesta şi-a pregătit crima în mod meticulos şi a vizitat anterior galeria de artă din Ankara. De asemenea, acesta a susţinut că este bolnav în ziua asasinării ambasadorului rus şi a utilizat legitimaţia de poliţist pentru a intra în galerie cu o armă.

Deşi lozincile strigate în timpul atacului trimit spre ideologia islamistă, motivul asasinării ambasadorului rus rămâne un semn de întrebare.

Citeşte şi Asasinul ambasadorului rus la Ankara era membru al filialei siriene a reţelei Al-Qaida

 
loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
ambasador rus andrei karlov crimă Turcia ucigaş
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8378
RON
06 Jul
noapte 21 °
zi 36 °
Ultimele joburi adaugate
24 H