UCIGAŞUL TĂCUT: Ce EFECTE are CĂLDURA asupra corpului tău

Odată cu venirea verii, principalul tău inamic este canicula, acel val de căldură extremă care îţi supune organismul la adevărate probe de foc.

12 iun. 2015, 12:43
UCIGAŞUL TĂCUT: Ce EFECTE are CĂLDURA asupra corpului tău

În această perioadă, când temperaturile din termometre ating valori din ce în ce mai mari şi greu de suportat, este bine să ştii cum afectează valul de căldură corpul uman şi cum te poţi proteja în situaţiile critice.

Funcţiile corpului tău depind de circulaţia sângelui şi de multe alte reacţii chimice care se petrec în cele mai bune condiţii la 37 de grade celsius. Corpul uman are metode naturale de a câştiga sau de a pierde căldură pentru a menţine acea temperatură „normală”, subliniază specialiştii.

Cu cât munceşti mai greu, cu atât mai repede generezi căşdură, şi prin urmare, corpul tău trebuie să muncească mai mult pentru a scăpa de căldură. Atunci când tu produci căldură, aceasta creşte termperatura internă, ritmul cardiac creşte şi vaslee de sănge se dilată pentru a transporta mai mult sânge către straturile exterioare de piele, acolo unde căldura este eliberată.

Dacă excesul de căldură nu este eliberat suficient de repede în acest mod, adică prin piele, sau dacă aerul care te înconjoară este mai cald decât corpul tău, glandele tale sudoripare trebuie să muncească. Iar transpiraţia prelungită scoate multă apă din fluxul tău sangvin, prin urmare reducându-i capacitatea de a livra nutrienţi, de a elimina toxinele, de a lubrifia încheieturile şi de a-ţi răcori organismul. Tu poţi transpira cu uşurinţă aproape 1 litru de apă într-o oră, dacă în acest timp munceşti din greu într-o zi în care vremea este excesiv de călduroasă.

SIMPTOME NEPLĂCUTE

Dacă corpul tău continuă să piardă lichide în acest fel, ai mari şanse să te confrunţi cu simptome din ce în ce mai severe din cauza căldurii extreme: disconfort general, pierderea energiei, nu te mai poţi coordona, simţi o slăbiciune în corp, nu te poţi concentra, eşti iritabilă, ai dureri musculare şi crampe, simţi oboseală şi extenuare, ai vedere înceţoşată, durere de cap, ameţeală, greaţă, uneori poţi fi confuză şi chiar îţi poţi pierde cunoştinţa.

CITEŞTE MAI MULT PE FEMINIS.RO

Citeşte şi Această combinaţie te poate omorî. Ce nu trebuie să faci niciodată după ce ai băut bere