Ucraina: 22 de civili morţi în bombardamentele de la Lugansk în ultimele 24 de ore

Douăzeci şi doi de civili au fost ucişi în ultimele 24 de ore în urma bombardamentelor asupra capitalei regionale Lugansk - bastion al rebelilor proruşi în estul Ucrainei - încercuită de armata ucraineană şi care se confruntă cu o situaţie umanitară 'critică', a indicat pentru AFP un reprezentant al administraţiei regionale.

14 aug. 2014, 11:29
Ucraina: 22 de civili morţi în bombardamentele de la Lugansk în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, conform informaţiilor provizorii, au fost ucişi 22 de locuitori din Lugansk. A fost un atac cu mortiere în cartierele din estul oraşului. Un autobuz, un magazin şi mai multe imobile de locuit au fost lovite’, a indicat acelaşi responsabil, sub rezerva anonimatului.

Primăria din Lugansk a recunoscut că sunt ‘numeroşi răniţi’ în urma bombardamentelor, adăugând că nu ştie cine s-a aflat la originea tirurilor.

Într-un raport dat publicităţii la sfârşitul lunii iulie, ONU a recunoscut că atât separatiştii, cât şi forţele regulate utilizează ‘arme grele’ în zone rezidenţiale.

Serviciul de presă al armatei ucrainene a indicat, la rândul său joi, că o ofensivă este în curs în partea de est a Luganskului şi că schimburi de foc au avut loc în zona aeroportului militar.

Lugansk, bastion al rebelilor proruşi, cu 500.000 de locuitori înainte de începerea ostilităţilor, se confruntă cu o situaţie ‘critică’, potrivit autorităţilor. Locuitorii nu au nici electricitate, nici apă curentă de 12 zile, iar reţeaua telefonică nu funcţionează, în timp ce rezervele de hrană şi medicamente se epuizează rapid.

Noaptea de 13 spre 14 august nu a fost una liniştită nici pentru locuitorii cartierului Budionnovsk din Doneţk şi din oraşul Mospino, situat în apropiere, care au fost supuse unor intense tiruri de artilerie. La Mospino, un civil a fost ucis de un proiectil şi încă 11 persoane au fost rănite, după cum a relatat Ukrainskie novini.

Şeful autoproclamatei ‘republici populare’ Lugansk, Valeri Bolotov, şi-a dat demisia joi, spunând că a fost rănit şi nu îşi poate exercita funcţia, devenind astfel al doilea lider al rebelilor proruşi care demisionează în ultimele zile din post, după cum relatează Reuters.

Regiunea Lugansk, situată chiar la frontiera cu Rusia, este scena unor lupte crâncene între insurgenţi şi forţele ucrainene, care se pregătesc de asaltul final asupra acestei capitale regionale, unul din ultimele bastioane ale rebelilor separatişti proruşi.

Într-o declaraţie la televiziunea rusă Bolotov a declarat că va fi înlocuit provizoriu în funcţie de aşa-numitul ministru al apărării al ‘republici’ Lugansk, Igor Plotniţki.

Anterior, şi-a anunţat demisia Aleksandr Borodai de la conducerea autoproclamatei ‘republici populare’ Doneţk.

Fostul şef al informaţiilor externe ucrainene, Mykola Malomuj, a anunţat miercuri că aşa-numitul ministru al apărării al ‘republicii’ Doneţk, Igor Ghirkin, despre care se spune că ar fi colonel GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse) a fost grav rănit în confruntările din ultimele zile.