Ucraina a acuzat Rusia că organizează atacuri sub steag fals la Zaporojie

Rusia a spus că va face „tot ce este necesar” pentru a permite specialiştilor de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) să viziteze centrala.

16 aug. 2022, 08:18

Noi bombardamente în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie. Ruşii susţin că ucrainenii folosesc obuziere de fabricaţie americană
Mai multe bombardamente au fost auzite în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie, potrivit Sky News.

La fel ca în precedentele incidente, Ucraina şi Rusia se acuză reciproc pentru bombardamentele din apropierea centralei nucleare Zaporojia din sudul ţării.

Asta în timp ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a avertizat asupra unui dezastru dacă luptele nu încetează. Centrala se află în prezent sub controlul Rusiei, deşi în interior lucrează ingineri ucraineni.

Alertă la granițele României! Zelenski a retras trupele în fostele teritorii ale țării noastre, Cernăuți și Bugeac. Col. Ion Popescu: „Interesant cum Kievul a decis asta!” (FOTO)
Ucraina a acuzat Rusia că organizează atacuri sub steag fals şi a anunţat că soldaţii ruşi care atacă centrala sau o folosesc ca bază de unde să tragă vor deveni o „ţintă specială”. Ruşii susţin că în ultimul bombardament au fost folosite obuziere M777 de fabricaţie americană.

Război în Ucraina, rezumatul zilei:

  • Avioane britanice de recunoaştere au încălcat graniţa aeriană rusă din apropierea Capului Svyatoy Nos, între Marea Barents şi Marea Albă, iar un avion de luptă rus le-a escortat, susţine Ministerul rus al apărării
  • Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a vorbit cu ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, despre desfăşurarea operaţiunilor în condiţii sigure la Zaporojie
  • Rusia a spus că va face „tot ce este necesar” pentru a permite specialiştilor de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) să viziteze centrala. Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat că ONU ar putea oferi sprijin logistic şi de securitate dacă atât Rusia, cât şi Ucraina sunt de acord.
  • Preşedintele Vladimir Putin a declarat că Rusia este pregătită să vândă arme avansate aliaţilor la nivel global şi să coopereze în dezvoltarea tehnologiei militare
  • Cancelarul german Olaf Scholz susţine că „este important să nu îngreunăm viaţa oponenţilor Kremlinului care vor să fugă din Rusia” după ce la nivel european s-a adus în dezbatere posibilitatea interzicerii turiştilor ruşi

Peste 100.000 de dispozitive explozive au fost dezamorsate în Ucraina de la începutul războiului

Autorităţile din Ucraina spun că au dezamorsat 180.000 de dispozitive explozive de la începutul războiului, potrivit CNN.

Guvernul ucrainean anunţă că forţele sale au detectat şi dezamorsat peste 180.000 de dispozitive explozive de la începutul invaziei ruseşti din februarie.

Război în Ucraina. Zelenski anunţă contraofensiva: Lumea riscă un dezastru dacă luptele nu se opresc
Evhenii Yenin, ministrul adjunct de interne, a declarat luni la televiziunea ucraineană că „o cincime din teritoriul Ucrainei a fost contaminat cu obuze, mine şi bombe aeriene care nu au explodat”.

„De la începutul războiului, serviciile noastre au detectat şi dezamorsat peste 180.000 de dispozitive explozive. Peste 68.000 de hectare au fost deja cercetate”, a declarat politicinul ucrainean.

Yenin a mai spus că tehnicienii verifică aproximativ 500 de hectare în fiecare săptămână. „În regiunea Kiev, 1.000 de obiecte explozive sunt dezamorsate în fiecare zi”, a precizat Evhenii Yenin.