Ucraina a adoptat decizia folosirii limbii române în școli. Termenul „limba română” va înlocui termenul „limba moldovenească”

Guvernul Ucrainei a adoptat decizia folosirii limbii române în școli, astfel încât termenul "limba română" va înlocui termenul "limba moldovenească", a anunțat joi ministrul ucrainean al Educației, Oksen Lisovîi.

16 nov. 2023, 22:54
Ucraina a adoptat decizia folosirii limbii române în școli. Termenul „limba română” va înlocui termenul „limba moldovenească”

În prezent, se lucrează la alinierea legislației ucrainene în vigoare cu această decizie, ceea ce include multe acte normative interne. De asemenea, subliniem că toate actele ulterioare ale Guvernului vor fi adoptate ținând cont de aceste acorduri. Și toți funcționarii publici care vor încălca decizia Guvernului vor suporta responsabilitate disciplinară.

Faptele menționate în mass-media despre manualele tipărite se referă la exemplarele aprobate pentru tipar în luna mai a acestui an. Majoritatea acestor manuale au fost tipărite vara, înainte de adoptarea deciziei de a nu utiliza conceptul de „limba moldovenească”. Astăzi, Ministerul Educației și Științei din Ucraina a oprit orice tipărire suplimentară a acestor manuale. De asemenea, se dezvoltă un mecanism pentru înlocuirea exemplarelor tipărite anterior cu manuale în limba română, se arată într-o declaraţie oficială în limbile română şi ucraineană, publicată joi seara pe site-ul Ministerului Educației din Ucraina.

Astăzi, Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei din Ucraina a oprit orice tipărire suplimentară a acestor manuale. De asemenea, se dezvoltă un mecanism pentru înlocuirea exemplarelor tipărite anterior cu manuale în limba română.

Citeste si Marcel Ciolacu a luat foc după ce Ucraina a tipărit manuale de „limba moldovenească” pentru români. „M-am umplut de nervi, am adormit pe la 1:30”

Informațiile mass-media despre manualele tipărite se referă la exemplarele aprobate înainte de adoptarea acestei decizii. Ministerul Educației și Științei a oprit orice tipărire a acestor manuale”, a spus ministrul Lisovii într-o declarație publicată în limbile română și ucrianeană pe contul său de X/Twitter.

În plus, comunicatul ministerului educației de la Kiev mai precizează că majoritatea acestor manuale au fost tipărite vara, înainte de adoptarea deciziei de a nu utiliza conceptul de „limba moldovenească”.

Astăzi, Ministerul Educației și Științei din Ucraina a oprit orice tipărire suplimentară a acestor manuale. De asemenea, se dezvoltă un mecanism pentru înlocuirea exemplarelor tipărite anterior cu manuale în limba română”, se mai arată în comunucatul ministerului Educației de la Kiev.