Ucraina a cerut Occidentului să furnizeze 300 de lansatoare de rachete şi 500 de tancuri

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va merge miercuri la Kiev împreună cu Macron, Scholz și Draghi, anunţă un oficial ucrainean.

13 iun. 2022, 22:23
Ucraina a cerut Occidentului să furnizeze 300 de lansatoare de rachete şi 500 de tancuri

Război în Ucraina. Kievul cere arme înainte vizitei lui Iohannis la Kiev. Solicitarea a fost făcută public luni pe Twitter de Mikhailo Podoliak, un consilier prezidenţial cheie, care a susţinut că Ucraina are nevoie de „paritate cu armele grele” pentru a învinge Rusia şi a pune capăt războiului, conform The Guardian.

Acest lucru ar necesita, a spus el, 300 de sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) – cu mult mai mult decât cele aproximativ şapte angajate până acum de SUA şi Marea Britanie – şi mai mult decât cele 60 sau mai multe despre care alţi consilieri au spus anterior că ar satisface nevoile sale.

Război în Ucraina, Bombardamente puternice luni seara, toate podurile din Severodoneţk au fost distruse!

Lista completă a lui Podoliak includea, de asemenea, „1.000 de obuziere” din standardul NATO de 155 mm, de câteva ori mai mult decât ceea ce a fost trimis până acum. SUA, principalul furnizor de arme, a livrat 109 până la sfârşitul lunii mai.

Miercuri, la Bruxelles, are loc o reuniune specială a miniştrilor apărării, care va fi prezidată de Lloyd Austin, secretarul american al apărării, pentru a discuta despre viitoarele donaţii de arme, aceasta fiind a treia reuniune de acest fel de la începutul războiului. Ben Wallace, omologul său britanic, se numără printre cei care urmează să participe.

Reuniunea are loc într-un moment în care armata ucraineană se străduieşte să reziste unui asalt intens condus de artileria rusă asupra regiunii sale estice Donbas şi pierde, în unele zile, 200 de soldaţi ucişi în luptă, în cele mai grele lupte din Europa de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial.

Scholz respinge criticile privind presupusa lentoare a livrărilor germane de arme către Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz a respins luni criticile conform cărora Germania este prea lentă în livrările de armament greu către Ucraina, relatează DPA.

„Vom livra toate armele pe care le-am aprobat”, a declarat Scholz, adăugând că a fost nevoie mai întâi ca forţele ucrainene să fie instruite în folosirea armelor.

„Este vorba de echipament foarte greu. Trebuie să poţi să îl foloseşti, trebuie să fii antrenat pentru asta”, a declarat Scholz, adăugând că soldaţi ucraineni sunt în prezent instruiţi în Germania în acest scop.

Ambasadorul Ucrainei în Germania, Andrii Melnik, a făcut apel din nou luni la Berlin să accelereze livrarea de arme. „Este dezamăgitor că livrările de arme din Germania ajung extrem de lent”, a spus el pentru DPA.

Între timp, Scholz a refuzat să confirme relatările conform cărora ar urma să se deplaseze joi la Kiev, alături de preşedintele francez Emmanuel Macron şi de premierul italian Mario Draghi.

Aurescu, despre o posibilă vizită a lui Klaus Iohannis la Kiev: Vizitele preşedintelui şi programul acestuia sunt anunţate doar de către Administraţia Prezidenţială/ Vizitele la Kiev se anunţă după ce au loc, nu înainte

Război în Ucraina. Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, evită să facă orice comentariu cu privire la o posibilă vizită a preşedintelui Klaus Iohannis la Kiev, alături de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, de cancelarul Germaniei, Olaf Scholz şi de primul ministru al Italiei, Mario Draghi. Aurescu aminteşte că, în condiţiile actuale, vizitele înalţilor demnitari în capitala Ucrainei au fost anunţate post factum.

„Vizitele preşedintelui şi programul acestuia sunt anunţate doar de către Administraţia Prezidenţială. În al doilea rând, aşa cum aţi constatat deja din multele vizite care deja s-au făcut la Kiev până în momentul de faţă, acestea se anunţă după ce au loc, nu înainte, prin urmare, acesta este comentariul meu la acest moment”, a declarat Bogdan Aurescu, răspunzând unei întrebări, luni seară, la Digi 24. 

Zelenski: Generalii ruşi îşi văd oamenii ca fiind carne de tun. Rusia va depăşi pragul de 40.000 de soldaţi morţi în iunie

În ceea ce priveşte postarea parlamentarului ucrainean, ministrul de Externe consideră că faptul că numele lui Iohannis este folosit alături de cel al liderilor francez, german şi italian este „o alăturare onorabilă” care arată „importanţa pe care România o are în Alianţa Nor-Atlantică şi în plan regional”.

Parlamentarul ucrainean Oleksiy Goncharenko a scris pe Twitter: „Cei trei muschetari. Preşedintele Macron, cancelarul Scholz, prim-ministrul Draghi vor vizita Kievul joi. Şi ca d’Artagnan preşedintele României Iohannis”.