Ucraina a distrus un pod care o lega de Transnistria de teama unei invazii a Armatei a 14-a

Ucraina a distrus un pod care o lega de Transnistria, cu explozibili. Prezența trupelor rusești în Transnistria nu e văzută cu ochi buni nici de ucraineni, care vineri și-au luat măsuri de precauție, de teama unei posibile incursiuni.

05 mart. 2022, 08:18
Ucraina a distrus un pod care o lega de Transnistria de teama unei invazii a Armatei a 14-a

Ucraina a distrus un pod care o lega de Transnistria, cu explozibili. Momentul a fost filmat de ucraineni, care au luat această decizie de teama unei posibile incursiuni a militarilor ruși staționați în regiunea separatistă.

Citeşte şi: Raiduri aeriene în Kiev, Chernihiv, Kharkiv şi Zhytomyr. Rusia trimite alţi 1000 de mercenari în Ucraina

Ucraina a distrus un pod care o lega de Transnistria

Aici sunt peste 1.000 de militari din armata a 14-a, care nu s-au implicat până acum în conflictul din Ucraina.

Ucraina a pierdut controlul în orașul Herson, acesta fiind primul mare oraș ucrainean ocupat de invadatori. Primarul a negociat cu armata rusă, iar orașul a trecut în mod pașnic sub ocupație. Localnicii trebuie să respecte restricțiile impuse de ruși, aliementele fiind raţionalizate.

Hussain, locuitor din Herson: „Nu ai voie să ieși afară din casă după ora 18. Nu sunt permise adunările cu mai mult de trei oameni la un loc. Trebuie să conducem cu viteza minimă prin oraș, asta dacă vrem ca lucrurile să rămână normale. Dar orașul este cu siguranță sub controlul rușilor.

Transnistria îşi cere independenţa faţă de Republica Moldova! Replica Tiraspolului după ce Chişinăul a cerut oficial aderarea la UE
Un locuitor al orașului din Ucraina a declarat pentru CNN că în oraș este haos și panică generală, oamenii încercând să facă rost de produse de bază.

Potrivit acestuia, orașul suferă de o lipsă gravă de alimente și medicamente – în special insulină, pentru că farmaciile sunt jefuite.

Un civil american care locuiește în orașul Herson, cel mai mare oraș din Ucraina căzut în mâna rușilor, este în legătură cu un senator american pentru a organiza un convoi umanitar, conform BBC.

Tiraspolul solicită recunoaşterea independenţei Transnistriei, în replică la cererea oficială a R.Moldova de aderare la UE

Tiraspolul solicită R. Moldova să demareze un dialog cu Transnistria „în scopul unei reglementări civilizate definitive a relaţiilor bazate pe existenţa paşnică, de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal”. De asemenea, face apel la Naţiunile Unite, la OSCE, la mediatori şi observatori în procesul de negociere, la comunitatea internaţională în ansamblu „cu cererea de a recunoaşte Transnistria care există de mai bine de 30 de ani”, iar Republica Moldova „să asigure respectarea dreptului poporului nistrean la autodeterminare şi să stabilească relaţii diplomatice cu Transnistria”.
Departamentul de Externe de la Tiraspol cere Republicii Moldova, într-o declaraţie, „rezolvarea definitivă” a conflictului transnistrean şi semnarea unui acord-interstatal între Chişinău şi Tiraspol.

„Considerăm depunerea de către conducerea Republicii Moldova a unei cereri de aderare la Uniunea Europeană ca o decizie geopolitică care duce la schimbarea graniţelor internaţionale şi a sferelor de influenţă în spaţiul regional şi la schimbarea radicală a circumstanţelor reglementării definitive a Relaţiile moldo-transnistrene”, se menţionează în declaraţia emisă de Tiraspol şi citată de replicamedia.md. Totodată, critică depunerea de către R. Moldova a cererii oficiale de aderare la UE.

„Între timp, depunerea de către Republica Moldova a unei cereri de aderare la UE în contextul unui conflict de lungă durată nerezolvat între regiunea transnistreană şi Moldova, fără a ţine cont de opinia şi în afara cadrului consultărilor cu partea transnistreană, în timp ce ignorarea completă a discuţiei acestei probleme în formatele de negociere existente, inclusiv platforma internaţională a „Conferinţei Permanente…”, pune capăt procesului de soluţionare, care necesită formalizare juridică internaţională urgentă”, se mai menţionează în declaraţie.

„În noile circumstanţe actuale, inclusiv cele create de acţiunile conducerii moldoveneşti, solicităm părţii moldoveneşti să demareze un dialog cu Transnistria în scopul unei reglementări civilizate definitive a relaţiilor bazate pe existenţa paşnică, de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal cuprinzător”, afirmă Tiraspolul.

Totodată, regimul de la Tiraspol face apel la Naţiunile Unite, la OSCE, la mediatori şi observatori în procesul de negociere, la comunitatea internaţională în ansamblu „cu cererea de a recunoaşte Transnistria care există de mai bine de 30 de ani”, iar Republica Moldova „să asigure respectarea dreptului poporului nistrean la autodeterminare şi să stabilească relaţii diplomatice cu Transnistria”.

Preşedintele Republicii Moldova a semnat, joi, cererea de aderare la Uniunea Europeană care va fi adresată preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron. Preşeeintele Klaus Iohannis a afirmat că România va sprijini Republica Moldova în acest demers.