UCRAINA: A început OFENSIVA rusă pentru CUCERIREA oraşului strategic MARIUPOL. Atac cu RACHETE Grad

Liderul autoproclamatei republici Donețk, Alexandr Zaharcenko, a anunțat sâmbătă după-amiază că separatiștii proruși au pornit ofensiva pentru cucerirea orașului strategic Mariupol, situat pe țărmul Mării Azov, în timp ce ministrul ucrainean al apărării, Stepan Poltorak, a declarat că rebelii au început o amplă ofensivă pe toată linia frontului, transmit agențiile internaționale de presă.

24 ian. 2015, 16:14

Rachetele au lovit case, şcoli, magazine şi o piaţă. Liderul autoproclamatei Republici Populare Doneţk a recunoscut că atacul a fost lansat de rebeli şi a anunţat o ofensivă insurgentă în aceasta zonă.

Mariupol, oraş-port strategic în estul Ucrainei, este controlat de armata ucraineană. Uniunea Europeană a condamnat masacrul şi a avertizat că escaladarea conflictului va conduce la deteriorarea relaţiilor cu Rusia.

Ofensiva la Mariupol a început astăzi. Acesta va fi cel mai bun omagiu pentru toate victimele‘, a spus Zaharcenko în timpul unei ceremonii la Donețk, conform agenției ruse RIA Novosti, citată de Agerpres.

Potrivit unor martori oculari care au relatat presei despre situaţia din oraşul strategic de la Marea Azov, cel puţin 20 de rachete fuseseră trase asupra oraşului pînă sâmbătă după-amiază.

Anterior, un bombardament cu rachete ‘Grad’ asupra portului din acest oraș și a unui cartier din vecinătate s-a soldat, potrivit celui mai recent bilanț, actualizat duminică, cu cel puțin 30 de morți, printre care și un copil, și zeci de răniți, dintre care 15 sunt în stare critică. Trupele ucrainene și rebelii s-au acuzat reciproc pentru atac.

La rândul său, ministrul ucrainean al apărării, Stepan Poltorak, a declarat, potrivit agenției EFE, că rebelii au lansat o ofensivă de anvergură asupra pozițiilor armatei ucrainene pe toată linia frontului. ‘În ultimele 24 de ore, situația s-a înrăutățit pe toată linia frontului, din regiunea Lugansk și până la Mariupol, unde grupurile armate ilegale au trecut la ofensivă’, a precizat oficialul ucrainean, potrivit Agerpres.

Orașul Mariupol are o importanță strategică deosebită, întrucât o eventuală cucerire a acestuia de către insurgenții proruși ar deschide un coridor terestru ce ar lega teritoriul Rusiei de peninsula Crimeea.


loading...