Ucraina a SUSPENDAT EXPORTUL de ENERGIE ELECTRICĂ în două ţări

Ucraina a decis să suspende, în totalitate, exportul de energie electrică în Republica Moldova și Belarus din cauza cantității insuficiente de energie pe piața internă.

14 ian. 2015, 07:22
Ucraina a SUSPENDAT EXPORTUL de ENERGIE ELECTRICĂ în două ţări

Ucraina a suspendat temporar exportul de energie electrică în Republica Moldova și Belarus în scopul de a menține un echilibru între consum și generarea de energie electrică în Sistemul integrat energetic al Ucrainei și de a evita penele de curent pentru consumatorii interni. Ministerul ucrainean al Energiei și Combustibilului a decis suspendarea temporară a exportului de energie electrică în Republica Moldova și Belarus”, a informat serviciul de presă al Ministerului Energiei de la Kiev.

Decizia privind sistarea exportului de curent electric către Belarus a fost luată de Kiev încă la 29 septembrie 2014. Tot din septembrie, Ucraina a redus cu 50% livrările de energie electrică în Republica Moldova.

Suspendarea completă a livrărilor de energie electrică în Republica Moldova era previzibilă, după cum avertizaseră responsabilii ruşi şi ar putea priva în totalitate de curent electric regiunea Odesa, deoarece cele două sisteme energetice sunt interconectate.

Citeşte şi Ucraina sistează livrarea energiei electrice către R. Moldova

Ucraina se confruntă în ultimul timp cu o penurie de cărbune pentru centralele sale electrice, după pierderea bazinului de huilă din estul țării și a minelor sale din Donbas, unele dintre acestea au fost distruse în bombardamente, în timp ce altele se află sub controlul rebelilor proruși.

Nu este prima oară când Ucraina ia astfel de măsuri. În 2012, de pildă, Kievul a sistat livrarea de electricitate în Republica Moldova deoarece expirase contractul de livrare între cele două state.

 

loading...