Ucraina, alături de Japonia şi alte trei ţări, în Consiliul de Securitate al ONU

Ucraina, Egipt, Senegal, Uruguay și Japonia au fost alese joi membre nepermanente în Consiliul de Securitate al ONU, pentru perioada 2016-2017.

15 oct. 2015, 17:29
Ucraina, alături de Japonia şi alte trei ţări, în Consiliul de Securitate al ONU

Cele cinci țări au obținut, în timpul votului care a avut loc în cadrul Adunării Generale, susținerea necesară, de cel puțin două treimi dintre delegațiile celor 193 de țări prezente în sală.

Egiptul a obținut 179 de voturi, Senegalul — 187, Uruguayul — 185, Japonia 184, iar Ucraina — 177 de voturi.

De la 1 ianuarie, aceste țări vor înlocui, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, Ciadul, Nigeria, Lituania, Chile și Iordania, al căror mandat de doi ani se apropie de sfârșit, și se vor ralia Angolei, Venezuelei, Spaniei, Malaeziei și Noii Zeelande, ale căror împuterniciri expiră la sfârșitul lui 2016.

Consiliul de Securitate al ONU este organismul de bază al ONU, căruia Carta organizației i-a delegat responsabilitatea pentru menținerea păcii și securității internaționale.

Consiliul de Securitate este format din 15 membri: 5 țări sunt membre permanente (Rusia, China, Marea Britanie, SUA și Franța), în timp ce celelalte 10 sunt schimbate în proporție de jumătate în fiecare an.