Ucraina atacă iar Uniunea Europeană: „Ne-am săturat de atâtea soluţii speciale”

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a îndemnat statele UE să ajute Kievul pentru a-şi acoperi necesarul de lichidităţi, dar Kievul nu este mulţumit.

30 mai 2022, 22:54
Ucraina atacă iar Uniunea Europeană: „Ne-am săturat de atâtea soluţii speciale”

Ucraina s-a săturat de ”soluţii speciale” şi de modele separate pentru integrarea sa în Uniunea Europeană, a declarat luni ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, relatează Reuters.

”Avem nevoie de o afirmaţie legală clară că Ucraina este parte a proiectului de integrare europeană şi o astfel de afirmaţie ar fi acordarea statutului de candidat”, a afirmat Kuleba în urma unei întâlniri cu omologul său francez Catherine Colonna la Kiev.

Război în Ucraina. Prizonierii de la Azovstal riscă pedeapsa cu moartea
Noul ministru francez de Externe, Catherine Colonna, a întreprins luni prima sa vizită în Ucraina, pentru a ”exprima solidaritatea Franţei cu poporul ucrainean (…) împotriva agresiunii ruse”, a anunţat luni Quai d’Orsay, potrivit AFP.

Kuleba a salutat vizita omologului său francez şi a subliniat că vizita sa în Bucea a reprezentat un pas ”important”, având în vedere ”oribilele atrocităţi ruseşti” comise în oraşul ucrainean.

De asemenea, el precizat că este ”recunoscător” Franţei pentru că a sprijinit sancţiunile drastice impuse de UE Moscovei, precum şi pentru livrarea de armament greu.

Candidatura Ucrainei la UE a fost un alt subiect principal de pe agenda discuţiilor celor doi oficiali.

Serviciile Secrete britanice au lansat o ipoteză şocantă: Vladimir Putin ar fi deja mort. Cum se explică apariţiile din ultima perioadă ale liderului de la Kremlin
Liderii UE vor discuta şi despre organizarea sprijinului pentru reconstrucţia Ucrainei, „care va necesita un mare efort global”, se mai arată în scrisoarea preşedintelui CE. În acelaşi timp, liderii europeni au în vedere „să continue presiunile asupra Rusiei”, a indicat Michel.

 

O altă chestiune ce preocupă mult UE este securitatea alimentară globală. „Preţurile alimentelor au crescut şi ne confruntăm cu riscuri grave de foamete şi destabilizare în multe părţi ale lumii. La reuniunea noastră, vom discuta forme concrete de a ajuta Ucraina să-şi exporte produsele agricole folosind infrastructura UE”, anunţă de asemenea Charles Michel.

În fine, liderii statelor UE vor discuta şi despre obiectivul de a avansa în dezideratul apărării europene comune. „Prioritatea noastră cea mai urgentă este coordonarea eforturilor statelor membre pentru a răspunde exigenţelor şi a construi o bază industrială europeană. Vom discuta despre cum să abordăm aceste probleme”, se arată în scrisoare.

Un obiectiv al summitului este şi deblocarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni europene împotriva Rusiei, ce cuprinde un embargo asupra petrolului importat din Rusia, excluderea celei mai mari bănci ruse, Sberkank, şi a altor două instituţii financiare ruseşti din sistemul SWIFT, precum şi interzicerea difuzării a trei posturi TV din Rusia.

Opoziţia Ungariei şi a altor state UE dependente de petrolul rusesc a împiedicat adoptarea acestui pachet de sancţiuni, dar negocierile continuă. Potrivit unor surse europene citate de Reuters şi AFP, soluţia ce ar putea fi convenită până la summit ar fi exceptarea de la aplicarea acestui embargo a petrolului livrat prin conducte, în principal prin conducta Drujba, astfel încât măsura să fie acceptată şi de ţările UE care nu au ieşire la mare şi ar fi afectate mai sever de un embargo complet.