Ucraina cere AJUTOR MASIV. Ţara este gata să cadă în prăpastie

Ucraina are nevoie urgentă de un sprijin financiar masiv, altfel s-ar putea confrunta cu o catastrofă economică din cauza conflictului armat din estul separatist prorus ce escaladează din nou, au avertizat vineri la Forumul Economic de la Davos. 

23 ian. 2015, 18:12
Ucraina cere AJUTOR MASIV. Ţara este gata să cadă în prăpastie

Fostul președinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a avertizat că Ucraina „riscă să se prăbușească dacă nu primește cât mai repede un ajutor masiv. Comunitatea internațională nu acordă Ucrainei atenția de care această țară are nevoie în acest moment”. Iar dacă problema nu se va rezolva, Ucraina „nu va face faţă asaltului militar şi financiar”, a adăugat, la rândul său, miliardarul american George Soros, ţinând să precizeze că preşedintele rus Vladimir Putin „are un plan exact de destabilizare şi distrugere a Ucrainei”.

„Istoria va judeca Occidentul în funcție de ce a făcut în anul 2015 pentru Ucraina, nu în funcție de ce s-a făcut împotriva Rusiei”, a apreciat la rândul său Larry Summers, fostul consilier al președintelui Barack Obama.

Responsabilii ucraineni prezenți la Forum au vorbit despre planurile inițiate recent sau avute în vedere de guvernul de la Kiev pentru combaterea corupției și îmbunătățirea climatului pentru afaceri, dar personalitățile occidentale prezente au primit aceste declarații cu prudență. Barroso a pus însă punctul pe „i”: „Toate intențiile dumneavoastră sunt bune (…) Dar anunțarea unui lucru este ceva, iar aplicarea lui este altceva”, a remarcat Barroso, amintind că președinții ucraineni care s-au succedat la putere în Ucraina au făcut promisiuni pe care nu le-au respectat. Declaraţiile lui Barroso au stârnit însă dispute între ucrainenii prezenți la eveniment.

Ucraina a primit deja 5 miliarde de dolari dintr-un ajutor financiar de 27 de miliarde – o sumă considerabilă, dar, se pare, insuficientă pentru o economie ce trebuie să susțină un război.