Ucraina cere occidentului sisteme de apărare Patriot, după ce atacurile ruseşti cu rachete au provocat moartea a patru persoane

Mai multe atacuri ruseşti au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit aproximativ 30 miercuri, inclusiv în Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, ceea ce a determinat Kievul să ceară aliaţilor săi occidentali sisteme de apărare antiaeriană Patriot mai moderne.

28 mart. 2024, 08:59
Ucraina cere occidentului sisteme de apărare Patriot, după ce atacurile ruseşti cu rachete au provocat moartea a patru persoane

La Harkov, care avea o populaţie de aproape un milion şi jumătate de locuitori înainte de război, un bombardament rusesc a ucis cel puţin o persoană şi a rănit 19, inclusiv patru copii, lovind ţinte civile, au anunţat autorităţile locale.

Potrivit primelor informaţii ale Parchetului General, două bombe de mare putere lansate de un avion au avariat blocuri de locuinţe, o şcoală şi o grădiniţă după-amiază.

Regiunea Harkov se învecinează cu Rusia în nord şi este în mod regulat sub tirul trupelor ruseşti.

În satul Borova, un băiat în vârstă de 12 ani a fost ucis miercuri seara într-un atac rusesc, a anunţat biroul procurorului local, adăugând că tipul de armă folosită nu a fost încă determinat.

De asemenea, patru persoane au fost rănite în bombardamente nocturne şi într-un atac cu dronă în zonă, a declarat anterior guvernatorul Oleg Sinegubov.

Alte două persoane au fost ucise în atacuri în alte părţi ale Ucrainei.

Guvernatorul regiunii Herson din sudul ţării a declarat că o femeie în vârstă de 61 de ani a murit în casa sa în timpul unui atac cu drone asupra satului Mykhailivka, situat pe unul dintre malurile Niprului, râul care delimitează linia frontului în această zonă.

Citeşte şi: NATO ia în calcul să doboare rachetele rusești care se apropie prea mult de granițele sale. ”Ar fi un contraatac”

Şi o persoană a fost ucisă de focuri de artilerie la Nikopol, un oraş din sud-estul ţării, a deplâns guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serghei Lissak.

De asemenea, opt civili au fost răniţi în Nikolaiev, un mare oraş din sudul Ucrainei, în urma unui atac cu rachete balistice, potrivit primarului acestuia, Oleksandre Sienkevitch.

Explozia unei mine într-un sat din regiunea sudică Herson a ucis o persoană şi a rănit o a doua, ale cărei picioare au trebuit amputate, a declarat guvernatorul Oleksandr Prokudin.

Atunci când armata rusă s-a retras din zonele pe care le luase în stăpânire la începutul războiului, a lăsat în urma sa un număr mare de mine.

În oraşul ocupat Gorlivka, în regiunea estică Doneţk, o lovitură ucraineană a provocat moartea unei femei în apartamentul său, potrivit autorităţilor instalate de Rusia.

Ucraina cere ajutor aliaţilor

Ucraina le cere aliaţilor săi occidentali să trimită mai mult ajutor, şi mai repede. Dar diviziunile politice atât la Bruxelles, cât şi la Washington au împiedicat livrarea de arme şi fonduri în ultimele luni.

Preşedintele Volodimir Zelenski i-a îndemnat din nou pe aliaţii Ucrainei să „accelereze livrarea” de avioane de luptă F-16 şi să transfere baterii Patriot suplimentare.

„Nu există nicio justificare raţională pentru care Patriot, dintre care există multe în întreaga lume, încă nu acoperă cerul deasupra Harkovului şi a altor oraşe şi localităţi atacate de teroriştii ruşi”, a adăugat el.

Ministrul său de externe, Dmitro Kuleba, a transmis acelaşi mesaj. Puternicul şi costisitorul sistem Patriot a fost livrat pentru prima dată Ucrainei în primăvara anului 2023.

Şeful diplomaţiei a subliniat, de asemenea, că o apărare antiaeriană robustă ar „salva mii de vieţi”, ar reduce daunele aduse infrastructurii ucrainene şi ar ajuta soldaţii de pe linia întâi.

Citeşte şi: Zelenski descrie dezastrul produs de ruşi în Kiev, Odessa şi Harkov: „O situaţie foarte dificilă. Debarasarea molozului durează toată ziua”

Kuleba a declarat că Rusia şi-a intensificat recent atacurile aeriene, lansând 190 de rachete şi trimiţând 700 de bombe ghidate între 18 şi 24 martie.

„Atacurile actuale ale Rusiei se caracterizează prin utilizarea intensivă a rachetelor balistice, care pot ajunge foarte repede la ţintă, lăsând civililor puţin timp pentru a se adăposti”, a insistat ministrul.

Volodimir Zelenski a declarat că a vizitat miercuri regiunea Sumî, în nord-estul Ucrainei, pentru a inspecta noile linii de apărare pe care ţara sa a început să le ridice în grabă în urmă cu câteva săptămâni pentru a opri înaintarea rusă.

„Construcţia de fortificaţii continuă în regiunea Sumî. Am inspectat tranşee, adăposturi, poziţii de tragere, de comandă şi de observare”, a scris el pe Telegram, asigurând că Ucraina „îşi întăreşte apărarea”.

Ucraina a declarat că a interceptat 10 din cele 13 drone lansate de armata Moscovei în cursul nopţii, în timp ce Rusia a afirmat că a distrus proiectile ucrainene lansate de sisteme de lansatoare de rachete în regiunea de frontieră Belgorod.

Potrivit guvernatorului acestei regiuni ruse, Viaceslav Gladkov, un om a fost rănit „de schije”.

Citeşte şi: Au apărut teoriile conspirației după ce o navă a surpat podul din Baltimore. Andrew Tate și Alex Jones, cei mai vehemenți: ”E atac cibernetic. Al Treilea Război Mondial probabil a început deja”