Ucraina, condamnată la CEDO petru TRATAMENTE INUMANE aplicate unui lider al Revoluţiei Portocalii

Publicat: Joi, 11 Iunie 2015 20:33 // Actualizat: Joi, 11 Iunie 2015 20:33 // Sursa: romaniatv.net

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat Ucraina pentru tratamente inumane la adresa fostului ministru de interne Iuri Luțenko, ce a fost condamnat în 2012 la patru ani de închisoare pe vremea ex-președintelui Viktor Ianukovici, informează joi AFP, citată de Agerpres. 

Iuri Luțenko, care conduce în prezent grupul parlamentar al partidului președintelui Poroșenko, a sesizat CEDO pentru a denunța condițiile sale de detenție provizorie și condițiile de înfățișare la proces.

Bărbatul, care a făcut parte dintre liderii opoziției în timpul Revoluției Portocalii din 2004, s-a plâns că a împărțit timp de patru luni cu alți doi codeținuți o celulă de 9 metri pătrați, prost aerisită și care nu avea acces la apă potabilă și nu era dotată cu echipament necesar asigurării igienei.

Arestat în decembrie 2010, Iuri Luțenko a fost plasat într-un centru de detenție din Kiev, apoi condamnat în 2012 la patru ani de închisoare, pentru abuz de putere și deturnare de fonduri, la finalul unui proces-fluviu.

În aprilie 2011, fostul opozant a început o grevă a foamei de peste o lună de zile pentru a protesta împotriva condițiilor de detenție.

În decizia făcută publică joi, CEDO califică drept 'degradante' condițiile de detenție ale lui Luțenko, în perioada decembrie 2010-aprilie 2011. De asemenea, CEDO a condamnat Kievul pentru condițiile de înfățișare impuse fostului ministru în timpul procesului său.

Plasat într-o cușcă metalică în sala de audieri din Tribunal, Iuri Luțenko a fost, de asemenea, nevoit să asiste, timp de 8 luni, la 79 de audieri, în pofida faptului că suferea de mai multe boli, printre care diabet și o gastrită ce necesita un tratament medical permanent.

Înainte de începerea dezbaterilor, în mai multe reprize, el trebuia să aștepte într-o cameră mică, prost ventilată, fără a primi nici apă, nici mâncare, uneori timp de 14 ore.

Această sentință nu este definitivă. Cele două părți au la dispoziție trei luni pentru a cere o revizuire a deciziei în Marea Cameră a CEDO.

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
11 iun 23:34
...2012 la patru ani de închisoare pe vremea ex-președintelui Viktor Ianukovici, informează joi Citește mai departe… Citeste mai mult Source:: ...
11 iun 20:46
Votează email 0 email
...patru ani de închisoare pe vremea ex-președintelui Viktor Ianukovici, informează joi Citește mai departe… Mai mult: romania tv ...
11 iun 20:46
...fost condamnat în 2012 la patru ani de închisoare pe vremea ex-președintelui Viktor Ianukovici, informează joi Citește mai departe… Sursa: romaniatv.net ...
1
EUR
4.8744
RON
25 Oct
noapte 12 °
zi 18 °
Ultimele joburi adaugate
24 H