Ucraina face anchetă în cazul unei presupuse livrări de motoare de rachete către Phenian

Ucraina va face o anchetă cu privire la presupusa livrare către Coreea de Nord a unor motoare ucrainene destinate echipării rachetelor, pentru a 'confirma' că acuzațiile aduse Kievului sunt nefondate, a anunțat miercuri președintele ucrainean Petro Poroșenko, transmite France Presse.

16 aug. 2017, 18:27
Ucraina face anchetă în cazul unei presupuse livrări de motoare de rachete către Phenian

”Este puțin important faptul că acuzațiile făcute contra Ucrainei sunt absurde; în calitate de parteneri responsabili, noi trebuie să verificăm atent informațiile publicate de The New York Times cu privire la presupusa livrare de motoare de rachete sau de tehnologii relevante Coreei de Nord”, a scris Poroșenko pe contul său de Facebook.

”Iată de ce am ordonat imediat desfășurarea unei anchete aprofundate și complete asupra situației și elaborarea concluziilor în trei zile”, a precizat șeful statului ucrainean. Potrivit lui Petro Poroșenko, această anchetă va permite să se ‘confirme’ că acuzațiile contra Kievului sunt ‘invenții’ și să se ‘localizeze sursa reală și intențiile celor care sunt în spatele acestei ‘fake news’ nefondate’.

Într-un interviu acordat luni cotidianului The New York Times, grupul de reflecție Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS) a afirmat că este ‘probabil’ ca motoarele de rachete nord-coreene să provină din Ucraina.

Citeşte şi Motoarele de rachetă produse în Ucraina au permis Coreii de Nord să facă progrese în domeniul balistic

Serviciile de informații și experții își concentrează atenția pe Iujmaș, o uzină ucraineană care a întâmpinat dificultăți financiare după căderea regimului prorus de la Kiev, în 2014.

Kievul a respins ferm aceste acuzații, dând asigurări că Ucraina nu a furnizat motoare de rachete sau alte tehnologii balistice Coreei de Nord și denunțând o campanie a serviciilor secrete ruse ‘pentru a acoperi participarea lor la programele nucleare și balistice nord-coreene’.