Ucraina forţează eliberarea Peninsulei Crimeea şi se pregătesc să lovească o fortăreaţă rusă aflată la 300 de km de graniţa cu România

După ce Ucraina a reușit să țină piept armatei lui Putin și să elibereze aproape jumătate din teritoriile ocupate de ruși, acum Kievul se pregătește pentru o nouă operațiune, apreciază experții internaționali.

29 mart. 2023, 14:31
Ucraina forţează eliberarea Peninsulei Crimeea şi se pregătesc să lovească o fortăreaţă rusă aflată la 300 de km de graniţa cu România

Astfel, trupele ucrainene vizează să neutralizeze bazele din Crimeea ale Rusiei, care reprezintă o adevărată fortăreață militară, de unde sunt coordonate cele mai multe atacuri.

Recentele lovituri cu drone ale Ucrainei asupra Crimeii, aflată la numai 300 de kilometri de România, ocupate de ruși evidențiază importanța neutralizării puterii de foc a Moscovei în peninsulă, în timp ce Kievul își pregătește mult așteptata contraofensivă de primăvară, potrivit Financial Times.

Rusia și-a folosit numeroasele sale facilități militare din teritoriu – inclusiv portul Sevastopol, unde se află flota sa din Marea Neagră, și baza aeriană Saki – pentru a lansa lovituri cu rachete în toată Ucraina și pentru a-și sprijini forțele terestre din sudul și estul țării.

Oficialii ruși au declarat că atacurile aeriene și navale ale Ucrainei de săptămâna trecută cu drone au vizat portul Sevastopol și nodul feroviar din nordul Dzhankoi, dar au negat orice daune aduse activelor militare ale Rusiei.

Oficialii ucraineni susțin că un transport feroviar de rachete de croazieră rusești Kalibr a fost lovit în Dzhankoi – la aproximativ 130 km de cea mai apropiată poziție ucraineană – chiar dacă ei continuă să evite să-și asume loviturile de pe teritoriul Rusiei, precum și în Crimeea.

Ucraina nu a primit încă rachete cu rază lungă de acțiune

„Acesta face parte din procesele care vor avea loc înainte de demilitarizarea și dezocuparea atât a peninsulei Crimeea, cât și a tuturor teritoriilor ocupate ale Ucrainei”, a declarat Andriy Yusov, ofițer de informații militare ucrainene.

„Există instalații militare în masă în Crimeea pe care Rusia le-a transformat într-o logistică esențială și depozite în acest război”, a declarat Victoria Nuland, subsecretar de stat al SUA, la un eveniment de la Carnegie Endowment, de luna trecută. „Acestea sunt ținte legitime. Ucraina le lovește și noi sprijinim asta.”

Phillip Karber, un strateg militar american, a declarat că Crimeea este folosită de Rusia ca „un pumnal militar care vizează inima Ucrainei”. Peninsula găzduiește șase aerodromuri din Rusia, 20 de docuri cu nave și submarine, 12 radare și lansatoare de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, cazărmi, centre de comandă și control și podul din strâmtoarea Kerci, pe care Putin l-a construit după anexare și deschis în 2018.

Citeşte şi: Rusia îşi arată din nou forţa. Exerciţii cu rachete balistice intercontinentale Yars, considerate „arme invincibile”

Kievul și-a intensificat eforturile pentru a-și dezvolta propriile drone și pentru a achiziționa altele suplimentare capabile de lovituri cu rază mai lungă. Dar nu este clar dacă a strâns suficient pentru o mare campanie de demilitarizare a Crimeei. Capacitățile de lovitură care schimbă jocul au fost incluse de luni de zile pe lista de dorințe a Ucrainei de armament furnizat de Occident.

Acestea includ racheta ATACMS cu o rază de 300 km, care ar putea fi lansată de la sistemele de rachete cu lansare multiplă Himars pe care Ucraina le-a obținut deja. „În raport cu alte capabilități scumpe, peste 100 de ATACMS ar fi foarte rentabile și ar putea fi încă livrate la timp pentru a coincide cu contraofensiva ucraineană”, a spus Karber.

„Este de fapt o fortăreață militară chiar în mijlocul Mării Negre”, a declarat Serhii Kuzan, președintele think-tank-ului Centrului Ucrainean de Securitate și Cooperare din Kiev. „Acesta este o amenințare pentru toate țările din regiunea Mării Negre. Și, desigur, în primul rând pentru Ucraina.”

Citeşte şi: Zelenski îi curtează aliaţii lui Putin. Preşedintele Ucrainean l-a invitat pe omologul chinez Xi Jinping să viziteze Ucraina